Hlavní obsah

Ptačí chřipka v chovu na Tachovsku pronikla do celé haly, veterináři už začali s likvidací slepic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veterináři začali s utrácením zhruba 220 tisíc slepic z velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, které dostaly ptačí chřipku. Jedná se o největší ohnisko této nákazy v České republice. Likvidace odstartovala v úterý odpoledne a potrvá pravděpodobně až do neděle.

Příprava na likvidaci desítek tisíc slepicVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

Původně mělo jít o 110 tisíc nosnic, ale virus se rozšířil z jedné části haly i do jejího zbytku, a tak se výsledný počet kusů zdvojnásobil. Už ráno dorazila do areálu cisterna s oxidem uhličitým. Hasiči budovu až do odpoledních hodin utěsňovali, zalepit museli na 100 klapek.

„Plocha, kterou jsme zajistili, se nakonec zvětšila. Navíc byl na místě nezpevněný terén, takže práci jsme prováděli z výškové techniky i ze žebříků,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Kolem půl třetí začali veterináři vpouštět do haly plyn. „Likvidace bude probíhat postupně. Dnes první část haly, zítra pak druhá. Plyn slepice uspí a ony pak uhynou. Celý proces trvá dvě až čtyři hodiny,“ nastínil zástupce ředitele krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý.

Evropa prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii

Evropa

Na místě zasahují desítky lidí, mezi nimi veterináři, hasiči i policisté. Speciální pohotovostní tým z Brna bude od středečního rána utracená zvířata vynášet do vzduchotěsných kontejnerů, ty se budou odvážet do kafilérie do Biřkova na Klatovsku. Tento asanační podnik má však omezenou kapacitu, proto se práce rozdělí do čtyř až pěti dnů.

„Podle našich odhadů půjde o 360 až 400 tun uhynulých zvířat. Kafilérie má ale denní kapacitu sto tun, i když pojede na dvousměnný provoz. Takže likvidace potrvá pravděpodobně do neděle,“ řekl.

Podle Bílého se zlikvidují také pět až šest milionů vajec ze všech tří hal. Tím, jak slepice nadále snášejí, počet kusů rychle přibývá. „Vejce se odvezou kamiony do bioplynové stanice a do další kafilérie,“ dodal.

Areál v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde veterináři od úterý likvidují slepice nakažené ptačí chřipkouVideo: Správa informačních technologií města Plzeň

Během příštího týdne dojde k vyčištění a opakované dezinfekci haly. „Pak provedeme odběry, zda nákaza uvnitř už skutečně není. Za měsíc by potom mohly být nasazeny nové kuřice,“ nastínil zástupce ředitele.

Veterináři zároveň vyhlásili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. Prakticky to znamená, že lidé nadále nesmějí pouštět drůbež ven, její přesný počet musejí nahlásit a také sledovat, jestli se u ní neobjeví nějaké potíže. Mezi obvyklé příznaky patří, že slepice přijímá méně potravy a méně snáší. „Asi za dva týdny pojedeme do vybraných chovů i malochovů a odebereme tam vzorky, zda se ptačí chřipka nerozšířila,“ uzavřel.

Firma Česká drůbež chová v Brodu nad Tichou více než 742 tisíc nosnic ve třech halách. Je významným českým producentem vajec, stojí za ní ale německý kapitál. Další farmy má například ve Velkém Malahově či Myslívě na Domažlicku. Jednatel firmy Zdeněk Pašek nechtěl situaci v pondělí komentovat. Vzorky z ostatních dvou hal jsou zatím negativní.

Začal platit zákaz venkovního chovu drůbeže. Za porušení hrozí tučné pokuty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám