Hlavní obsah

Průmysl v srpnu pokračoval v poklesu

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český průmysl v srpnu pokračoval v poklesu. Jeho produkce se po očištění o vliv počtu pracovních dnů meziročně snížila o 5,5 procenta. Meziměsíční pokles činil 0,9 procenta. Došlo také k meziročnímu snížení hodnoty nových zakázek o 9,8 procenta. Ve středu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Průmyslová produkce v srpnu klesla o 5,5 procenta. Výsledek je částečně ovlivněn čerpáním dovolených a částečně dopady koronavirové situace. Pokračoval pokles zakázek a o více než 4 procenta v porovnání s minulým rokem klesl i počet zaměstnanců,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Tržby v průmyslu klesly meziročně o 7,2 procenta. U přímého vývozu tržby spadly o 9,8 procenta, domácí tržby poklesly o 3,7 procenta.

Došlo také ke snížení počtu nových zahraničních zakázek o 11,1 procenta a tuzemských zakázek o 6,6 procenta. K celkovému poklesu zakázek o 9,8 procenta přispěla výroba motorových vozidel pěti procentními body – tedy více než z poloviny.

Osobních aut se prodalo o pětinu méně než loni, fialovou skoro nikdo nechce

Ekonomika

Snížil se i průměrný počet zaměstnanců, a to o 4,1 procenta.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera tak srpnová čísla z průmyslu zklamala. „Ačkoli je stále nutné brát v potaz, že čísla letních měsíců jsou méně vypovídající. V průměru za červenec a srpen byla průmyslová výroba meziročně nižší o 6,5 procenta, v případě zohlednění rozdílného počtu pracovních dní pak o 5,3 procenta,” uvedl.

„Obdobně se však v srpnu vyvíjel průmysl i v Německu, kde výroba také meziměsíčně mírně poklesla, zatímco trh čekal růst o 1,5 procenta. Meziroční propad pak stagnoval kolem 10 procenta,” dodal.

Reklama

Související články

Automobilový průmysl se v létě vzpamatoval

Český automobilový průmysl v létě doháněl, co v jarních měsících zameškal. Za červenec a srpen se vyrobilo jen o pět procent méně vozů než ve stejném období...

Výběr článků

Načítám