Hlavní obsah

Osobních aut se prodalo o pětinu méně než loni, fialovou skoro nikdo nechce

Novinky, Bohumír Žídek

Od ledna do září se v Česku prodalo o 22,4 procenta méně osobních aut než před rokem. U nákladních vozů činí propad 35 procent a u lehkých užitkových aut 23,6 procenta. Vyplynulo to z dat o nových registracích automobilů, jež v pondělí zveřejnil Svaz dovozců automobilů (SDA).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Registrace nových automobilů podle barvy

Článek

Celkem se za prvních devět měsíců letošního roku registrovalo 148 319 nových osobních automobilů. Ve stejném období loňského roku to bylo 191 110 aut.

Z barev jsou nejpopulárnější šedá a bílá. Obě si vybralo po 26 procentech kupujících. Následuje modrá s 16 procenty, červená s deseti, hnědá se čtyřmi, zelená s necelými dvěma a žlutozelená se zhruba jedním procentem.

Čtyřicet zákazníků si koupilo fialový osobní vůz, což odpovídá 0,03 procenta nových registrací.

Automobilový průmysl se v létě vzpamatoval

Ekonomika

Nejvíce se prodávaly osobní vozy značky Škoda Auto s 56 647 registracemi. Tvořily tak 38,19 procenta českého trhu. Následuje Hyundai, která prodala 11 939 nových osobních automobilů. To představuje 8,05 procenta trhu. Třetí nejprodávanější jsou nové vozy Volkswagen, jež s 10 849 pokrývají 7,31 procenta trhu.

Octavia autem první volby 

Pokud jde o konkrétní modely, nejpopulárnější byla i nadále Škoda Octavia s 15 041 prodanými kusy. Jde o více než desetinu všech prodaných nových osobních vozů. Následovala Škoda Fabia s 12 280 novými registracemi, což představuje 8,28 procenta trhu.

Nejprodávanější vůz jiné značky než Škoda je Hyundai i30. Těch se prodalo 5164 kusů (3,48 procenta trhu). Jedná se o pátý nejprodávanější model v Česku.

Nových nákladních vozů se prodalo 5019. Ve stejném období loňského roku šlo o 7707 náklaďáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilový průmysl se v létě vzpamatoval

Český automobilový průmysl v létě doháněl, co v jarních měsících zameškal. Za červenec a srpen se vyrobilo jen o pět procent méně vozů než ve stejném období...

Výběr článků

Načítám