Hlavní obsah

Boeing se poprvé od roku 2019 vrátil do zisku

Novinky, ČTK, bož

Americký výrobce letadel Boeing hospodařil ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 567 milionů dolarů (přes 12 miliard korun) po ztrátě 2,4 miliardy dolarů před rokem. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od roku 2019. Firma to oznámila ve středu. Šéf podniku David Calhoun dále řekl, že Boeing se rozhodl omezit plánované snižování stavů.

Foto: AP

Propagační let Boeingu 737 MAX

Článek

Firma původně plánovala, že do konce letošního roku sníží počet zaměstnanců ze 161 tisíc v roce 2019 na 130 tisíc na konci roku 2021. Podle Calhouna však Boeing propouštění zastaví. Počet zaměstnanců se tak zastaví zhruba na čísle 140 tisíc.

Čtvrtletní tržby Boeingu se meziročně zvýšily o 44 procent na téměř 17 miliard dolarů. Firma ve druhém čtvrtletí dodala 79 letadel, zatímco před rokem to bylo jen 20 kusů.

EU a sdružení ASEAN uzavřely dohodu o letecké dopravě

Ekonomika

Boeing se zotavuje z dopadů pandemie covidu-19 na leteckou dopravu, stejně jako z dočasného pozastavení provozu letadel Boeing 737 MAX. Ta nesměla létat od jara 2019, kdy je úřady po celém světě po dvou tragických nehodách nařídily uzemnit. Federální úřad pro letectví (FAA) tento zákaz zrušil loni v listopadu.

Od tohoto data firma dodala zákazníkům přes 130 MAXů. Aktuálně Boeing vyrobí přibližně 16 kusů tohoto modelu za měsíc. Předpokládá, že jejich produkce se bude postupně zvyšovat a začátkem příštího roku dosáhne 31 letadel měsíčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám