Hlavní obsah

Průmysl jede na plné obrátky, v dubnu vyráběl o 55 procent více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v dubnu reálně meziročně vzrostla o 55,1 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti březnu se vyrábělo o 1,9 procenta více. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 90 procent. Vysoké číslo růstu je ovlivněno nízkou srovnávací základnou z loňského dubna, kdy byla část průmyslu zavřená. I bez toho by ale podle analytiků byl růst značný.

Foto: Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Vlivem loňského lockdownu dosáhl dubnový růst průmyslové produkce historických hodnot, když meziročně vzrostl o 55 procent. Český průmysl jede na plné obrátky a jeho produkce se přibližuje úrovni z roku 2019, tedy svému dosavadnímu maximu,“ uvedl Radek Matějka z odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Pro zpracovatelský průmysl jako celek je duben 2021 dokonce historicky nejsilnějším měsícem. Některá odvětví fungovala i v době epidemie víceméně bez omezení, ale tempa růstu u těch nejvíce postižených jsou opravdu v časové řadě mimořádná,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Průmyslová výroba vzrostla o 15 procent

Ekonomika

„Automobilový průmysl jede naplno i přes celosvětový nedostatek některých součástek a tím pádem se daří i navazujícím odvětvím,” upřesnila Doležalová.

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 63,5 procenta. Z přímého vývozu podniky utržily o 87,5 procenta více než před rokem. Tuzemské tržby (včetně nepřímého vývozu) byly vyšší o 38,4 procenta.

Reklama

Související články

Průmyslová výroba vzrostla o 15 procent

Průmyslová produkce v březnu reálně meziročně vzrostla o 14,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíční nárůst činil 3,2 procenta. Hodnota...

Nissan vykázal nejvyšší ztrátu za 12 let

Japonská automobilka Nissan v uplynulém finančním roce prohloubila provozní ztrátu na 150,7 miliardy jenů (29,1 miliardy Kč) ze 40 miliard jenů v předchozím...

Výroba aut v Česku se znovu nastartovala

Od ledna do dubna automobilky v Česku vyrobily celkem 453 385 osobních vozidel, což představuje meziroční nárůst o 34,3 procenta. Podle Sdružení automobilového...

Výběr článků

Načítám