Hlavní obsah

Průmyslová výroba vzrostla o 15 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v březnu reálně meziročně vzrostla o 14,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíční nárůst činil 3,2 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 23 procent.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lakovna v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto. Ilustrační foto

Článek

„Březnové výsledky ukázaly český průmysl v dobré kondici,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

„Meziroční růst průmyslové produkce o bezmála 15 procent je ovlivněn loňským omezením výroby kvůli nástupu pandemie. Pozitivní zprávou je meziměsíční nárůst produkce průmyslu, který jakoby dorovnal slabší únorové výsledky,“ dodal.

„Vysoký meziroční růst produkce vykázala zejména odvětví, která byla od poloviny loňského března zasažena úplnou uzávěrou a která jsou spolu navíc velmi úzce propojena,” doplnila vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Průmyslová výroba v únoru klesla, i když přibyly zakázky

Ekonomika

Například výroba automobilů meziročně vzrostla o 47 procent a výroba pryžových a plastových výrobků o 22 procent.

„Průmyslové podniky jsou na tom, a to opět zejména díky jmenovaným odvětvím, velmi dobře z pohledu nově nasmlouvaných zakázek,“ uzavřela Doležalová.

Reklama

Související témata:

Související články

Tržby Renaultu pokračují v poklesu

Tržby francouzské automobilky Renault v prvním čtvrtletí letošního roku klesly o 1,1 procenta na deset miliard eur (258,55 miliardy korun). Prodeje negativně...

Výběr článků

Načítám