Hlavní obsah

Výroba aut v Česku se znovu nastartovala

Novinky, bož

Od ledna do dubna automobilky v Česku vyrobily celkem 453 385 osobních vozidel, což představuje meziroční nárůst o 34,3 procenta. Podle Sdružení automobilového průmyslu, jež data zveřejnilo, tak autoprůmysl dotahuje předkrizové hodnoty.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Do konce dubna se v Česku vyrobilo o třetinu více aut než před rokem.

Článek

V Česku se také za čtyři měsíce vyrobilo 1424 autobusů, což je o 7,2 procenta více než před rokem. Motocyklů v Česku výrobci vyprodukovali 361, což je o 167,4 procenta než před rokem.

„V meziročním srovnání je však zapotřebí zohlednit fakt, že v loňském roce se výroba ve druhé polovině března a v dubnu až na několik výjimek prakticky zastavila,“ doplnilo sdružení.

Výroba aut v Česku na začátku roku klesla o 14 procent

Ekonomika

„V dosavadním průběhu roku sledujeme s mírným optimismem pozvolný návrat k objemu výroby z doby před vypuknutím pandemie koronaviru. Zatímco za první tři měsíce byla výroba osobních vozidel nižší o 8,6 procenta ve srovnání s rokem 2019, mezi lednem a dubnem byl tento rozdíl už jen 7,4 procenta,“ uvedl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Ten zároveň připomněl, že situace se v tomto odvětví dále komplikuje. Automobilky se totiž musí potýkat s celosvětovým nedostatkem polovodičů.

Reklama

Související články

Tržby Renaultu pokračují v poklesu

Tržby francouzské automobilky Renault v prvním čtvrtletí letošního roku klesly o 1,1 procenta na deset miliard eur (258,55 miliardy korun). Prodeje negativně...

Výběr článků

Načítám