Hlavní obsah

Po započtení inflace průměrná mzda podle odhadů ve 4. čtvrtletí klesla

Růst průměrné mzdy loni ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě mírně zpomalil, i tak by měl ale zůstat kolem pěti procent. Po započtení inflace, která koncem loňska výrazně vzrostla, ovšem výdělky klesly. Vyplývá to z odhadů analytiků, které ČTK oslovila. Čekají růst průměrné mzdy za loňské poslední čtvrtletí o 4,9 až 5,6 procenta. V reálném vyjádření odhadují pokles o 0,5 až 1,2 procenta. Vysoká inflace přitom podle ekonomů bude růst mezd znehodnocovat celý letošní rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za 4. čtvrtletí v pondělí. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Ve třetím čtvrtletí průměrná mzda v Česku meziročně vzrostla o 5,7 procenta na 37 499 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 2012 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o 1,5 procenta.

Inflace v eurozóně je rekordní, blíží se šesti procentům

Ekonomika

„Z pohledu reálného vývoje mezd hrála ve čtvrtém čtvrtletí již důležitou roli vysoká inflace. A právě rychlý růst spotřebitelských cen se v letošním roce bude velmi negativně promítat do reálného růstu mezd, který bude záporný. S ohledem na aktuální kumulaci proinflačních rizik je již téměř jisté, že pokles reálných mezd bude letos výrazně hlubší než v letech 2012 a 2013, a bohužel se také zvyšuje možnost slabého hospodářského růstu či dokonce recese,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Inflace bude pokračovat

I hlavní ekonom Creditas Petr Dufek upozornil, že inflace bude znehodnocovat mzdy po celý letošní rok. „I když na trhu práce dál panuje velké napětí, není příliš pravděpodobné, že by mzdy mohly rostoucí inflaci dohánět,“ uvedl.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška zveřejněné národní účty odhalily, že byly ve čtvrtém čtvrtletí firmy poměrně opatrné při zvyšování mezd zaměstnancům. „Výsledkem je tedy nominální růst průměrné mzdy nižší než inflace,“ uvedl.

Putinovy vojenské akce potápějí ruskou ekonomiku

Válka na Ukrajině

„Ve srovnání s předchozím čtvrtletím by měla zůstat meziroční dynamika mezd silná. Vzhledem k citelnému zrychlení inflace v posledním čtvrtletí minulého roku však i přesto reálné mzdy mírně o necelé procento poklesnou,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Zpomalení růstu mezd lze podle něj za čtvrté čtvrtletí čekat v průmyslu. Citelné zpomalení nebo i mírný pokles lze čekat podle Seidlera ve veřejná správě, vzdělávání a zdravotní a sociální péči.

„Zde bude působit vyšší srovnávací základna z posledního čtvrtletí 2020, kdy byly vyplaceny mimořádné covidové odměny,“ uvedl. Naopak velmi silný růst mezd patrně podle něj zaznamenají například činnosti v oblastí nemovitostí.

Předloni ve čtvrtém čtvrtletí průměrná mzda stoupla o 5,3 procenta na 38.584 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o 2,6 procenta. Za celý rok 2020 průměrná mzda stoupla o 3,1 procenta na 35 662 korun, reálně předloni průměrná mzdy klesla o 0,1 procenta.

Sankce proti Rusku oddálí v Česku zpomalení inflace

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám