Hlavní obsah

Inflace v eurozóně je rekordní, blíží se šesti procentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v zemích eurozóny v únoru vystoupila na 5,8 procenta, což je další rekord od zavedení eura před dvaceti lety. Ve svém rychlém odhadu to ve středu uvedl statistický úřad Eurostat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako v předchozích měsících se zvyšovaly hlavně ceny energií a potravin. V lednu inflace činila 5,1 procenta. Rychlý odhad neobsahuje data za celou Evropskou unii.

Míra inflace tak zůstává vysoko nad cílem Evropské centrální banky (ECB), která jej stanovila na dvě procenta.

Ceny energií se v únoru meziročně zvýšily o 31,7 procenta, ceny potravin, alkoholu a tabáku pak vzrostly o 4,1 procenta. Ceny neenergetického průmyslového zboží stouply o tři procenta a ceny služeb o 2,5 procenta.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, zrychlila na 2,9 procenta z lednových 2,4 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku ceny vzrostly o 2,7 procenta.

Inflace v EU zaskočila analytiky a vystřelila ještě výš. ČR ji má třetí nejvyšší

Ekonomika

Rychlý odhad Eurostatu nezahrnuje žádné bližší podrobnosti. Zpřesněnou zprávu s dalšími údaji zveřejní statistický úřad 17. března.

Vysoké náklady na energii snižují kupní sílu domácností a marže podniků, mají i negativní dopady na investice. Pravděpodobně zvýší i ceny dalšího zboží a služeb, zejména potravin, protože zemní plyn je největším nákladem při výrobě hnojiv, upozorňují analytici.

Sankce proti Rusku oddálí v Česku zpomalení inflace

Stalo se

Vzhledem k prudkému růstu cen energií kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu je podle analytiků téměř jisté, že inflace v nadcházejících měsících zrychlí. V letošním roce by se mohla v průměru pohybovat kolem pěti procent, což je více než dvojnásobek cíle ECB.

Protože cenové tlaky narůstají už několik měsíců, analytici se domnívají, že ECB na svém zasedání 10. března urychlí odchod od mimořádně uvolněné měnové politiky. Další plány ale hatí válečný konflikt. Ten pravděpodobně zvýší inflaci nad všechny dosavadní prognózy, ale v delším horizontu, který je pro centrální banku relevantnější, je pro ekonomický růst i pro inflaci negativní.

Trhy ještě před několika týdny počítaly v letošním roce se zvýšením úroků o půl procentního bodu. Nyní vidí zvýšení pouze o 0,15 procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám