Hlavní obsah

Proud může být díky fíglu ještě levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti mohou za elektřinu oproti vládnímu stropu výrazně ušetřit. Někteří dodavatelé totiž nabízejí proud za krátkodobě fixované ceny, které jsou až o třetinu nižší, než je vládou vyhlášený strop šest korun za kilowatthodinu silové elektřiny včetně DPH.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Většina velkých dodavatelů už díky příznivému vývoji na velkoobchodním trhu nabízí cenu pod stropem. Zdaleka nejvýhodnější z nich je E.ON, u nějž s roční fixací pořídíte kilowatthodinu za 4,51 Kč. Na trhu jsou ale i menší firmy s výrazněji nižší nabídkou.

Například Tedom Energie aktuálně prodává jednu kWh za 3,89 Kč, tedy o třetinu níž, než je vládní strop. To jen na silové elektřině při spotřebě 3000 kWh znamená oproti stropu roční úsporu přes 6000 korun. I oproti aktuálně nejvýhodnější nabídce u E.ON spotřebitel ročně ušetří zhruba 1800 korun. Podobné ceny nabízí také společnost bezDodavatele.

„Výsledná cena je momentálně nejlevnější na trhu,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Obejití zákazu

Vtip je v tom, že firma nabízí měsíční fixaci cen, která je vázána na vývoj na trhu, kde energie zlevňují. „V podstatě jde o obejití vládního zákazu nabízení spotových čili okamžitých cen podle vývoje na burze. Dodavatelé takto nenabízejí přímo spot, ale fixovanou cenu vždy na následující měsíc, tedy na velice krátkou dobu,“ upřesnil Gavor.

Elektrárny na domech: Dotace může být i několik milionů na jednu budovu

Ekonomika

Cena se u Tedomu odvozuje od průměru posledních pěti kalendářních dnů předchozího měsíce a k tomu se přidává marže 500 Kč za megawatthodinu.

Veřejnost nemá o takovém produktu moc široké povědomí, ale podle Gavora je to úspěšný produkt. Tedom Energie má v současnosti podle svého vyjádření necelých deset tisíc zákazníků u elektřiny.

„Nepojí se s tím pro zákazníka žádné velké riziko, protože smlouva se nabízí s jednoměsíční výpovědní lhůtou. Momentálně to lze doporučit,“ dodal analytik.

Je ovšem potřeba počítat s tím, že k ceně za silovou elektřinu se připočítává ještě regulovaná část, stálá měsíční platba a platba za jistič, a tak je konečná cena vyšší. S regulovanou složkou tak u nejběžnější distribuční sazby D02d celková platba s vládním stropem činí u Tedom Energie okolo šesti korun. U vládního stropu je to ale přes osm korun.

Tarif s cenou, která je vázaná na velkoobchodní trh, nabízí také například společnost MND.

„Je to smlouva na dobu neurčitou a i tento produkt nabízí ceny citelně pod stropem. Spoléhá na komunikaci online, ale ne na zprostředkovatele, což je pro dodavatele nejúspornější cesta k získání nového klienta,“ podotkl Gavor.

Spotový tarif jen pod podmínkou

Spotové tarify vláda zakázala od letoška s výjimkou dodávek do odběrných míst vybavených průběhovým měřením elektřiny nebo plynu. Zákaz bude platit v období, pro které jsou zastropovány ceny elektřiny nebo plynu.

„Provoz průběhového elektroměru je nutné zaplatit. Například v distribuční oblasti PRE stojí elektroměr s průběhovým měřením 1254 Kč měsíčně bez DPH,“ vysvětlil Právu energetický analytik Ušetřeno.cz Jan Béreš.

Netýká se to však bytových domů, jež mohou od letoška v rámci projektů komunitní energetiky například vyrábět na střeše elektřinu z fotovoltaiky a potom ji rozdělit mezi jednotlivé domácnosti. Takové domy získají podle mluvčího Energetického regulačního úřadu Michala Keborta nové elektroměry zdarma.

Ti, kdo měli spotový tarif sjednaný už dříve, o něj ale nepřijdou. Výhoda takového tarifu je podle Keborta i v tom, že má jen měsíční výpovědní lhůtu.

Smlouvy se spotovými cenami energií nyní uzavřít nelze

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám