Hlavní obsah

Produkce masa v ČR stále klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemská produkce masa klesla v září meziročně o 17,4 procenta. Zemědělci dodali na trh proti loňskému září o 16,3 procenta méně vepřového masa a o 21,4 procenta méně hovězího. Na nižší produkci se navazují vyšší ceny, zemědělci dostávají za poražené kusy od zpracovatelů stále vyšší částky.

Foto: archiv AGEL

Pacientům na závěr výkonu imponuje procházka chodbou jeho vlastní tepny, kdy se může rozhlížet na všechny strany a pozorovat výsledek opravy.

Článek

Zemědělci snižují stavy zvířat a tím i produkci proto, aby na trhu vyvolali nedostatek, a cena masa tak šla nahoru. V minulých letech totiž podle svých slov chovali především prasat mnoho a na trhu o ně nebyl zájem. "Výsledky srpnového šetření ukazují na snižování počtů zvířat i v chovu prasat. Podle tohoto šetření se počty prasat snížily meziročně o 11,3 procenta," uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), který údaje ve středu zveřejnil.

Výkupní ceny masa vzrostly

Snížení počtu prasat se zemědělcům vyplatilo. Výkupní cena za kilogram prasat se dostala nad hranici, kterou zemědělci požadovali. Za kilogram dostávají v průměru 38 korun.

Čáru přes rozpočet jim ale dělá dovoz masa ze zahraničí. Jen do srpna se do ČR dovezlo 36 986 tuny vepřového masa, což je o 66 procent více než loni. Zvýšil se ale i vývoz. Zemědělci z příhraničních oblastí začali maso raději prodávat do jiných zemí EU, kde dostali za kilogram zaplaceno víc, než v ČR. Do srpna tak vyvezli přes 10 tisíc tun vepřového, což je o 68 procent víc než před rokem. Lépe se vyvíjel obchod s hovězím, více skotu se vyvezlo, než dovezlo.

Do snižující se produkce masa není započítána drůbež, jejíž spotřeba a tudíž i produkce dlouhodobě roste.

Reklama

Související články

Chovatelé prasat demonstrovali za vyšší ceny

Chovatelům prasat už poněkolikáté dochází trpělivost. Téměř dvě stovky jich v úterý demonstrovaly před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově. Farmáři...

Výběr článků

Načítám