Hlavní obsah

Prodej nových vozů v Česku stoupl o pětinu

Aktualizováno

Prodej nových osobních aut vzrostl v Česku od ledna do září meziročně o téměř 21 procent na 171 tisíc vozů. První Škoda Auto zvýšila prodeje o 28 procent na 54 924 aut a její podíl tak přesáhl 32 procent. Oznámil to v pondělí Svaz dovozců automobilů (SDA).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejprodávanější značky automobilů v ČR

Článek

Prodej v září byl slabší než v předchozích měsících. Do srpna celkové prodeje meziročně vzrostly o procentní bod rychleji. Značky koncernu VW, kterých se týká aféra s obcházením emisí u dieselových vozů, rostly rychleji než trh. Za zářijovým zpomalením aféra zřejmě nestojí. Propukla ve druhé polovině měsíce.

Za vedoucí Škodou Auto skončil na druhém místě Volkswagen s růstem o 36 procent na 18 120 prodaných aut. Třetí Hyundai zvýšil odbyt o pět procent na 14 436 vozů. Na dalších místech skončily Ford a Dacia.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia se 17 761 vozy, následují Škoda Fabia se 14 880 auty a Rapid s prodejem 9106 vozů. Na dalších místech skončily VW Golf a Hyundai i30.

Prodej lehkých užitkových aut stoupl o 28 procent na 11 762. Nejprodávanější byl Fiat s podílem 17 procent. Na druhém místě skončil Peugeot a třetí byl Ford.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám