Hlavní obsah

Proč lidé odcházejí do předčasného důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů, proč lidé chodí i za cenu krácení důchodu dříve do starobní penze, je podle předsedkyně Rady seniorů ČR Lenky Desatové hned několik. „Většinou už mají práce dost. Stává se, že nestíhají plnit takový objem, jako si představuje zaměstnavatel, protože s věkem výkonnost může klesat, a v práci jsou penalizováni,“ řekla Právu.

Foto: Envanto

Senioři často cítí, že už neodvádějí tolik práce jako dřív. Nebo kolik si představuje jejich zaměstnavatel

Článek

Mezi další důvody může po­dle ní patřit to, že trpí syndromem vyhoření a jejich práce už je nebaví nebo se prostě necítí dobře fyzicky. Mnohé lidi podle Desatové ale vyhání do předčasného důchodu i potřeba urgentní pomoci rodině, zejména péče o blízké.

„Tady se to týká zejména žen, které se buď starají o své rodiče, nebo naopak fungují jako pomoc pro rodiny svých dětí. Poměrně často sahaly rodiny k tomuto řešení v době covidu,“ upřesnila.

Kdy je možné odejít do předdůchodu

Finance

Schází krizový scénář

Z hlediska dnešního stavu – při nízké nezaměstnanosti a přebytku volných pracovních míst – podle ní dává snaha vlády udržet lidi na trhu práce smysl. „Navíc, pokud člověk pracuje, odvádí daně i pojištění,“ podotkla.

„Nikde jsme ale nezaznamenali scénář, jak se bude postupovat v době krize a vysoké nezaměstnanosti. Právě to byl v minulosti jeden z důvodů, proč lidé předčasné penze volili,“ připomněla Desatová.

Místo mimořádné valorizace dávka k důchodu. Znevýhodní se odchod do předčasné penze

Domácí

Úpravy předčasných penzí – vláda se chystá například zkrátit maximální dobu předčasné penze z pěti na tři roky a zároveň zvýšit krácení starobního důchodu – kritizují odbory. „Cílem je snížení výdajů na důchody bez ohledu na sociální dopady,“ míní místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

„Zvlášť tíživá bude tato změna pro pojištěnce, kterým prostě životní situace neumožňuje ze zdravotních důvodů či pro situaci na trhu práce v jejich regionu pracovat až do dosažení důchodového věku. U nich dojde k většímu snížení starobního důchodu, popřípadě jim nárok na dřívější odchod do důchodu nevznikne vůbec,“ dodal.

Mnohým z nich podle Samka nezbude než žádat o sociální dávky. „Úsporu v oblasti důchodového pojištění tak vyrovnají vyšší výdaje na dávky za cenu ústrků, nárůstu administrativy a pocitu nespravedlnosti na straně postižených pojištěnců, zejména těch, kteří po celý svůj aktivní život odváděli pojistné na sociální zabezpečení,“ varoval odborářský předák.

Neváhejte, vláda znevýhodní předčasné penze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám