Hlavní obsah

Při stavbě koridorů stát prohospodařil 270 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát v posledních dvou letech prohospodařil na modernizaci prvního a druhého železničního koridoru 270 miliónů korun. Vyplývá to z kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Stát z peněz například platil práce, které se staveb netýkaly a také práce na majetku, který patřil jiným subjektům. Ministerstvo s výtkami nesouhlasí.

Foto: magistrát F-M

svoz bioodpadu

Článek

NKÚ našel na stavbě prvního koridoru na trase Děčín - Praha - Česká Třebová - Brno - Břeclav i na druhém koridoru, který vede z Břeclavi přes Přerov do Bohumína a Petrovic u Karviné, možnost úspor o 13 až 30 procent. Stavby si přitom už od roku 1993 vyžádaly 65 miliard korun.

Do konce roku 2015, kdy by měly být dokončeny všechny čtyři tranzitní koridory, půjde na modernizaci dalších 100 miliard korun. NKÚ kontroloval stavby od roku 2002.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že dokumentaci k projektům přijaly mezinárodní finanční instituce při poskytování úvěrů i Evropská komise při poskytování finančních zdrojů z prostředků PHARE a ISPA. Žádné výhrady k nim přitom neměly.

"Metodika zpracování dokumentace odpovídala jejich požadavkům a nebyl důvod ji měnit," sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

Vynechané úseky

Podle zjištění úřadu se modernizace některých úseků vynechala a přesunula se až do programu modernizace III. koridoru. Modernizace tak nedosáhne svého původního cíle. Na trati především zůstane množství úseků, kde budou vlaky jezdit pomalu.

"U 1. koridoru byl termín dokončení prodloužen o dva roky na rok 2004 a modernizace se realizuje v délce o 7,9 km kratší," sdělil například úřad. Firmy, které stavby prováděly, či dodávaly materiál, také byly vybírány z omezeného množství, což podle NKÚ omezilo konkurenci a mohlo zapříčinit vyšší ceny.

Ministerstvo dopravy si vysloužilo i další výtku: dostatečně prý nesladilo zadávání dopravních studií, a mohlo se tak stát, že zadalo duplicitní studii současně s některou ze svých podřízených organizací.

NKÚ zveřejnil také výsledek kontrol na ministerstvu průmyslu a obchodu, kde se zabýval státními podporami pro malé a střední podnikatele. Program dopadl ze všech devíti zveřejněných kontrol nejlépe. "Rozhodující priority programů podpory malého a středního podnikání stanovené v politice podpory byly u kontrolovaných programů naplňovány," sdělil NKÚ. Jedinou výtkou bylo to, že resort dosud nestanovil kritéria pro hodnocení efektivnosti tohoto programu.

Resort ale čelí jiným výtkám. Týkají se investičních pobídek. Manuál k nim například zněl jinak, než schválila vláda. Z rozpočtu také odešly na pobídky 1,35 miliardy korun ne na základě zákona, ale na základě usnesení vlády.

Reklama

Související články

NKÚ potvrdil špatné hodpodaření Lesů ČR

Podnik Lesy ČR prodával v minulých třech letech dříví za výrazně nevýhodných podmínek. Vyplývá to kontroly Nejvyššího kotrolního úřadu (NKÚ). Kritika...

Výběr článků

Načítám