Hlavní obsah

Při požáru v kazašském dole zahynulo přes 30 horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 32 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu u kazachstánského města Karaganda, další se stále pohřešují. Informovala o tom agentura Kazinform s odvoláním na šéfa společnosti ArcelorMittal Temirtau, vlastníka dolu.

Foto: Press Service Of The President O, Reuters

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev na setkání s příbuznými horníků

Článek

V dole, který leží asi 200 kilometrů cesty autem jihovýchodně od metropole Astany, bylo v době neštěstí 252 horníků, většinu se podařilo dostat na povrch, po zbylých se pátrá.

Společnost ArcelorMittal Temirtau vlastní v Kazachstánu 15 uhelných dolů a jeden zlatý důl. Agentura Reuters uvedla, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v reakci na nejnovější důlní neštěstí vládě zakázal pokračovat v investiční spolupráci s touto dceřinou společností ArcelorMittal. Vláda zároveň uvedla, že dokončuje dohodu o znárodnění společnosti, která provozuje největší ocelárnu v zemi.

Zatím není jasné, co neštěstí způsobilo. Agentura TASS připomněla, že v srpnu letošního roku si požár v jiném dole společnosti ArcelorMittal Temirtau v Kazachstánu vyžádal několik mrtvých, když začal hořet pásový dopravník.

Společnost ArcelorMittal se sídlem v Lucembursku je největším producentem oceli na světě, závody má v několika desítkách zemí světa. Firma dlouho vlastnila výrobu oceli v Ostravě, než ji prodala britské skupině Liberty Steel, jejíž součástí je podnik s novým názvem Liberty Ostrava od roku 2019.

Zachránce holýma rukama vyhrabal devět mužů ze zlatého dolu

Koktejl

FOTO: Důlní prostory, které jen tak ve světě neuvidíte. Historie štoly Johannes se vytvářela 400 let

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám