Hlavní obsah

Zachránce holýma rukama vyhrabal devět mužů ze zlatého dolu

Zával ve zlatém dole v Demokratické republice Kongo v neděli uvěznil devět horníků. Jejich šance na přežití nebyly velké, ale nakonec se všichni dostali ven díky muži, který je doslova vyhrabal holýma rukama.

Holýma rukama úspěšně vyhrabával zasypané horníky.Video: Reuters

 
Článek

Devět mužů pracujících ve zlatém dole v provincii Jižní Kivu v Demokratické republice Kongo zůstalo uvězněno pod písčitou zeminou poté, co po vydatných deštích došlo k sesuvu prudkého svahu.

Na pomoc jim přispěchal jeden z dalších mužů, který je nejprve s pomocí lopaty a pak holýma rukama vyhrabal ven. Sám však byl v ohrožení, protože svah byl nestabilní a další zával se nedal vyloučit.

Zavalení muži měli obrovské štěstí, protože podobné incidenty v Kongu většinou končí tragicky. Zlato se tam totiž těží v mnoha v podstatě neoficiálních a nadivoko vyhloubených dolech, které ani náznakem nesplňují jakékoliv standardy bezpečnosti práce.

Často se tak zřítí celé naprosto amatérsky vyhloubené chodby a horníci zůstanou zavalení daleko od jejich ústí na povrch. Agentura Reuters uvádí, že podobný incident se stal na začátku března a zemřeli při něm dva muži. Dá se však předpokládat, že dochází k mnoha dalším případům, o kterých se však oficiální zdroje nezmiňují.

Sedmdesátiletý Ind uplaval dva kilometry, aby zachránil krávu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám