Hlavní obsah

Prezident jmenoval nové členy bankovní rady ČNB

PRAHA

Od pondělí budou v bankovní radě České národní banky (ČNB) zasedat tři noví členové, které v pátek jmenoval prezident Václav Klaus. Novými členy se stali Miroslav Singer, který bude viceguvernérem, Robert Homan a Pavel Řežábek. V čele rady bude i nadále Zdeněk Tůma.

Foto: archiv nemocnice

Den otevřených dveří očního oddělení Nemocnice Přerov proběhne v pátek 6. dubna od 9.00 do 13.00 hodin.

Článek

Bankovní radu opustili viceguvernér Oldřich Dědek a členové Pavel Štěpánek a Pavel Racocha. "Zabýval jsem se volbou nových členů bankovní rady poměrně dlouho. Jsem přesvědčen, že jsme zvolili dobře a že nová bankovní rada bude důstojně pokračovat v tom, co bylo v minulosti v ČNB vykonáno," řekl Klaus.

Analytici a ekonomové nemají k novým členům bankovní rady výhrady s výjimkou osoby Pavla Řežábka. "Příliš zkušeností s měnovou teorií nebo politikou nemá. Pracoval jako interní auditor, ale především je znám jako bývalý šéf České konsolidační agentury," uvedl analytik České spořitelny Viktor Kotlán. "Řežábek není považován za odborníka na měnovou politiku, má však alespoň příležitost, aby příjemně překvapil," řekl ČTK analytik PPF Pavel Kohout.

Jména nových členů nebyla překvapením a proto analytici neočekávají žádný krátkodobý dopad na trhy. "Dlouhodobě povede mírnější politika k nižším sazbám a vyšší inflaci," je přesvědčen Kotlán. Mírnější politika v měnových otázkách se podle něj dá očekávat vzhledem k "myšlenkové blízkosti" nových členů s prezidentem.

Noví členové bankovní rady ČNB

Robert Holman (51 let) - Vystudoval VŠE)v Praze, obor ekonomika zahraničního obchodu. V období 1978 až 1984 pracoval v podnicích zahraničního obchodu. Od roku 1984 je učitelem na VŠE, kde přednáší ekonomii a dějiny ekonomických teorií a vede katedru ekonomie. V roce 1997 byl jmenován profesorem v oboru ekonomická teorie. Je dlouholetým ekonomickým poradcem současného prezidenta Klause.

Pavel Řežábek (44 let) - Absolvoval VŠE v Praze, obor ekonomicko-matematické výpočty. V roce 1984 nastoupil ve společnosti Potraviny SK v Příbrami, v letech 1991 až 1995 byl jednatelem společnosti T.IMC, s.r.o. Poté působil krátce jako auditor v Agrobance a jako poradce a konzultant v BSA. V roce 1996 nastoupil do Konsolidační banky na pozici ředitele odboru vnitřního auditu a kontroly. Od května 2001 byl předsedou bankovní rady a generálním ředitelem banky. V čele její nástupnické organizace České konsolidační agentury byl od září 2001 do března 2004.

Miroslav Singer (36 let) - Absolvoval VŠE v Praze, obor ekonometrie a operační výzkum. Posléze získal titul na Pittsburské univerzitě v USA. Pracoval v Centru pro ekonomický výzkum a univerzitní vzdělání na Karlově Univerzitě a později v České pojišťovně jako místopředseda dozorčí rady a člen představenstva. Od roku 1996 do roku 2001 působil v Expandia investiční společnosti. Do konce loňského roku byl ředitelem v oddělení finančního a kapitálového poradenství PricewaterhouseCoopers.

Jedním z hlavních úkolů bankovní rady bude cesta k přijetí eura. Kotlán je přesvědčen, že v této otázce bude rada spíše opatrná. "Podobným postojem však byla typická i rada v minulém složení," podotkl. "S výjimkou viceguvernéra Dědka, přezdívaného Pan euro. "Jeho odchodem z rady přichází ČNB o výrazného zastánce rychlé cesty k euru," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám