Hlavní obsah

Převzetí majitele Makra se Křetínskému komplikuje

Hlavní akcionáři německé obchodní společnosti Metro, firmy Meridian Stiftung a Beisheim Holding, nenabídli své akcie investiční skupině EP Global Commerce (EPGC) českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámil mluvčí akcionářů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Křetínský chce Metro převzít, podmínil to ale tím, že získá dostatečný počet akcií.

Meridian Stiftung a Beisheim Holding v Metru dohromady vlastní 20,56 procenta akcií.

EPGC předložila veřejnou nabídku na převzetí Metra v polovině června. Nabídla za firmu asi 5,8 miliardy eur (149,5 miliardy Kč). Nabídka je ale platná jen za podmínky, že se skupině podaří získat alespoň 67,5 procenta kmenových akcií Metra. Vedení Metra nabídku odmítlo, označilo ji za podhodnocenou. Nabídka byla platná do 7. srpna.

EPGC ve středu oznámila, že shromáždila necelých 38 procent akcií. Zdůraznila, že nehodlá nabídku zvýšit ani prodloužit její platnost.

Skupina Metro má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 000 lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám