Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Které elektrokoloběžky musí mít nově povinné ručení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dubna platí nová pravidla pro provoz e-koloběžek a dalších „přibližovadel“. Pro jak rychlé stroje si nově musíte vyřídit povinné ručení a jaké sankce hrozí hříšníkům? Novinky přinášejí v přehledu výčet těch nejdůležitějších otázek a odpovědí.

Foto: Profimedia.cz

Elektrické koloběžky objevují i ti starší.

Článek

Na jakou elektrickou koloběžku potřebuji povinné ručení?

Podle zákona to jsou e-koloběžky i všechna další drobná vozítka, jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 kilometrů v hodině, případně nad 14 kilometrů v hodině při hmotnosti přes 25 kilogramů.

Pozor, důležitá je konstrukční rychlost. Některé modely e-koloběžek mají nastavené omezení rychlosti na 25 km/h, které lze ovšem odblokovat. Na takové stroje ručení potřebujete.

E-koloběžky začnou platit ručení, mezi auta ale přitom nesmí

Finance

Pro představu, například nejnovější modely sdílených koloběžek Lime váží mírně přes 25 kilo, a ručení tak provozovatel platí, i když koloběžky jezdí do 25 km/h, jak sdělila na dotaz mluvčí firmy Novinkám.

Jakých dalších strojů se povinnost týká?

Jsou to například jednokolky, segwaye nebo elektrické skateboardy, které překračují uvedené limity pro rychlost a hmotnost. Povinnost se dál vztahuje například i na zahradní traktory, golfová vozítka nebo sněžné skútry, pokud se nepohybují jen výlučně na soukromém pozemku nepřístupném veřejnosti.

Na jaké dopravní prostředky se naopak povinnost nevztahuje?

Podle pravidel, která platí v celé Evropské unii, mají výjimku stroje, jež k pohybu nepoužívají soustavně motor. Proto povinné ručení nemusí mít elektrokola.

Vzhledem k jejich hmotnosti a rychlosti přesto zvažte uzavření pojištění odpovědnosti pro případ nehody. Vyjde na pár stokorun ročně.

Odkdy nový zákon o povinném ručení platí?

Od 1. dubna. V říjnu začne policie platnost povinného ručení kontrolovat z databáze on-line, do té doby byste měli vozit zelenou kartu s sebou jako v autě. Pro vozítka, která nemají registrační značku, se při kontrole použije sériové číslo vyražené na rámu.

Jaké hrozí sankce?

Za chybějící povinné ručení může policie příkazem na místě uložit pokutu až 10 tisíc korun, ve správním řízení je horní hranice stanovena až na 50 tisíc korun. Při způsobené nehodě po jezdci může pojišťovna žádat úhradu plné výše škody.

Je v pojišťovnách kvůli novince nával?

To se nedá říci. Největší tuzemské pojišťovny hlásí stovky uzavřených smluv denně, napříč jejich pobočkovou sítí. Pojištění vám pomůžou vyřídit i prodejci e-koloběžek a dalších vozítek, jde to také on-line.

Zelenou kartu zkontrolují policisté on-line přes SPZ

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám