Hlavní obsah

Pražští hygienici varují před nebezpečnými kosmetickými výrobky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská hygienická stanice varovala před dvěma kosmetickými výrobky: parfémem a sadou, v níž se nachází krém na ruce, nehty a pilník na nehty. Oba produkty obsahují látku, která je toxická pro reprodukci, a tudíž nebezpečná pro lidské zdraví.

Foto: Hygienická stanice hl. města Prahy

Pražští hygienici varují před nebezpečnými kosmetickými výrobky

Článek

Parfémová voda s nápisem love you! ve tvaru skleněného flakonu s rozprašovačem je podle pražských hygieniků nebezpečná, neboť obsahuje zakázanou látku lilial. Výrobek tím nedodržuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropy.

„Látka je klasifikována jako toxická pro reprodukci kategorie 1 B. Vědecký výbor pro bezpečnost spotřebitele neschválil udělení výjimky pro tuto látku, a lilial tak nesmí být, stejně jako jiné látky klasifikované jako CMR (karcinogenní, mutagenní nebo toxické pro reprodukci) používán jako přísada kosmetických přípravků. Testy na zvířatech bylo prokázáno, že je látka lilial toxická pro reprodukci, a její použití tak představuje riziko pro lidské zdraví,“ uvedla pražská hygienická stanice ve své zprávě.

Stejnou toxickou látku podle hygieniků obsahuje také kosmetická sada Let’s Celebrate, jež obsahuje krém na ruce, nehty a pilník na nehty.

Oba produkty hygienici našli v prodejně Drogerie Barvy Laky – prodejna JANA v České Skalici.

Nové hygienické normy pro školy mají platit od příštího školního roku

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám