Hlavní obsah

Pracovníci firmy v Polsku čekali zvýšení platu, dostali všichni okamžitou výpověď

Přes 80 pracovníků polské firmy Motortech v Charzynu na severu Polska, kde se vyrábějí součástky do plynových motorů, dostalo od zaměstnavatele nečekanou pozvánku do jednoho z hotelů v nedalekém Kolobrzegu. Jelikož se firmě dlouhodobě daří, očekávali, že na podnikové akci jim slavnostně oznámí zvýšení platů, o které několikrát žádali. Namísto toho dostali hromadnou výpověď, informoval server fakt.pl.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Německá firma, která působí po celém světě, totiž pobočku v Polsku zavírá, její agendu stěhuje do nové centrály v německém Celle, informují polská média. Zaměstnanci o tom ale nevěděli.

K propouštění mělo dojít už v první polovině května. „Už při vstupu do sálu jsme zažili šok, který nevěstil nic dobrého. Všechny nás prohledala bezpečnostní služba. Měla jsem u sebe menší nákup s 20 vejci, který jsem si musela odnést do auta, a teprve potom mě vpustili dál,“ postěžovala si serveru Aneta Wieclawská, která ve firmě pracovala šest let.

„Z hodiny na hodinu, tak jako ostatní, i já jsem dostal padáka. Každý z nás má přece nějaké finanční závazky, také rodiny, které musí z něčeho žít. Po osmi letech práce se bez jediného slova vysvětlení ocitnout za branou firmy je jako špatný sen,“ uvedl Robert Trojanowski.

Po předání výpovědi vedení firmy pracovníkům řeklo, že mají právo na tříměsíční odstupné a že další den si mají přijít pro osobní věci. „Cítil jsem se jako zloděj. Po čtyřech hodinách čekání u plotu firmy nás ochranka po jednom doprovázela do šatny, kde nás už čekaly sbalené věci,“ dodal Trojanowski.

„Tito pracovníci byli propuštěni nezákonně. Nikdo předtím nejednal pouze s nimi, ale ani se zástupci odborů. Nezbývá nic jiného než se dožadovat jejich práv soudní cestou,“ informoval právní zástupce většiny z propuštěných Krzystof Legun.

Nedostali jsme žádné oficiální informace o tom, že firma skončila svoji činnost, což měl vlastník v souladu se zákonem bezpodmínečně udělat
ředitelka úřadu práce

Server Fakt.pl uvedl, že se pokusil kontaktovat zástupce firmy, ale nikdo na zaslané e-maily neodpovídá.

Starosta Siemyśli, jíž je Charzyno součástí, Marek Dolkowski uvedl, že Motortech byl dobrým zaměstnavatelem. To, co se stalo, je dramatem pro řadu rodin, píše server Gazetkakolobrzeska.pl.

Ředitelka Okresního úřadu práce Ewelina Karewiczová uvedla, že od firmy úřad nedostal informaci o záměru hromadně propouštět. „Nedostali jsme žádné oficiální informace o tom, že firma skončila svoji činnost v Charzyně, což měl vlastník v souladu se zákonem bezpodmínečně udělat,“ cituje ji server.

Trojanowski tvrdí, že vedení firmy je od pátku 12. května, kdy rozdalo pracovníkům výpovědi, nedostupné. Od pondělí 15. května prý nákladní auta odvážela poslední výrobky a technické vybavení firmy.

„Za svou dlouhou kariéru se mi nestalo, že by zaměstnavatel udělal to, co se stalo v případě Motortechu,“ dodala Ewelina Karewiczová.

Polsko omezuje podporu a výhody ukrajinským uprchlíkům

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám