Hlavní obsah

Pracovníci ČOI si prý nechávali platit od obchodníků a falšovali protokoly

Pracovníky brněnské České obchodní inspekce (ČOI) prověřují kriminalisté kvůli podezření z korupce. Nejméně dva inspektoři měli falšovat protokoly nebo si nechávali platit od vietnamských obchodníků za to, že jim nebudou dělat problémy. V pátek o tom informoval Radiožurnál.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Inspektoři měli úplatky brát hlavně od vietnamnských obchodníků. Ilustrační foto

Článek

Stanice vychází přitom ze svědectví části zdejších inspektorů, kteří se rozhodli o praktikách některých svých kolegů otevřeně promluvit.

Vietnamští obchodníci jsou už podle inspektorů na systém úplatků naučení a svědčit proti pracovníkům ČOI nechtějí. „Oni si nebudou nikde stěžovat. Oni mají strach, protože jim vyhrožují, že pojedou zpátky do Vietnamu, že dostanou sto tisíc pokutu…,” popsala svou zkušenost jedna z brněnských inspektorek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Několik kontrol si spolu s dalšími kolegy nahráli na skrytý mikrofon, aby potvrdili svá slova.

Vietnamci na nahrávkách přiznávají, že kromě peněz dávali inspektorům i zboží, boty nebo oblečení nebo jim zaplatili oběd, uvedl Radiožurnál.

Poměry v brněnské inspekci už vyšetřuje policie. „V současné době je vedeno trestní řízení. Jde zejména o korupční trestnou činnost ze strany inspektorů ČOI. Těch věcí, které jsou prověřovány, je více,” řekl rozhlasu státní zástupce Jan Petrásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám