Hlavní obsah

Pracovníci Boeingu masově žádají o výjimky z povinného očkování

Seattle

Přes 11 tisíc pracovníků amerického výrobce letové techniky Boeing žádá o výjimku z povinnosti nechat se naočkovat proti covidu-19. Argumentují náboženskými nebo zdravotními důvody. Vedení společnosti takovýto odpor nečekalo, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Boeing je jeden ze dvou největších výrobců letecké techniky.

Článek

Jedenáct tisíc pracovníků představuje asi devět procent všech zaměstnanců, které Boeing má ve Spojených státech.

Nečekaná neochota přistoupit na nové podmínky výrobce letadel zaskočila. „Vedení se snaží najít strategii, která by zajistila bezpečnost zaměstnanců a splňovala požadavky prezidenta Joea Bidena na povinné očkování ve firmách dodávajících služby federálním orgánům, ale zároveň zabránila odlivu inženýrů a pracovníků z továren,” popisuje Reuters náladu ve společnosti.

Podle Bidenova nařízení o očkování budou muset mít všechny soukromé firmy s více lidmi od 4. ledna své zaměstnance očkované, nebo budou muset podat žádost o výjimku a každý týden se chodit testovat.

Nad neočkovanými v USA se smráká

Amerika

Boeing svým zaměstnancům tuto lhůtu původně nastavil na 8. prosince, nakonec ji ale posunul v souladu s pravidly Bílého domu.

Odboráři tlačí na zmírnění pravidel

Odborový svaz IAM sdružující asi 24 tisíc mechaniků vyzval Boeing, aby nebyl s pravidly tak přísný a umožnil každému, kdo se z jakéhokoli důvodu nechce naočkovat, podstupovat pravidelné testování.

Bez očkování nebude plat. IBM nekompromisně zasáhlo proti zaměstnancům v USA

Internet a PC

Zároveň odboráři řekli, že jsou připraveni pomoci každému, kdo bude žádat o výjimku z náboženských důvodů.

Takové přesvědčení „nemusí být celoživotní, v souladu s organizací, ke které patříte, může být neobvyklé nebo nově zastávané”, píše IAM.

Další američtí giganti zavádí povinné očkování zaměstnanců

Koronavirus

Zájemcům o výjimku doporučili, aby se nesnažili argumentovat domnělou protiústavností povinného očkování. Precedent Nejvyššího soudu USA z roku z roku 1905, zvaný „Jacobson v. Massachusetts”, protiústavnost povinného očkování odmítl.

„Pokud předložíte názor, že je nařízení protiústavní, nelegální nebo že porušuje vaše občanská práva, pak bude žádost s největší pravděpodobností zamítnuta, protože by se nejednalo o upřímně zastávané náboženské přesvědčení,” upozorňuje IAM.

Reklama

Výběr článků

Načítám