Hlavní obsah

PPF podepsala dohodu s majitelkou Novy CME o úplném převzetí

• Aktualizováno

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises (CME) o jejím plném převzetí. PPF o tom informovala v neděli. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí. CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v ČR, kde vlastní například TV Nova.

Foto: PPF

Logo u kancelářské budovy PPF Gate

Článek

CME v souvislosti s touto transakcí svolá mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení navrhované fúze. Také bude vyžádán souhlas Evropské komise a příslušných národních regulátorů. Schvalovací proces potrvá několik měsíců, což znamená, že podpis dohody je pouze prvním krokem PPF k převzetí CME.

Hodnota transakce se podle informací ČTK odhaduje na 2,1 miliardy USD (přibližně 48,4 miliardy Kč).

"Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování," uvedl majoritní akcionář PPF Petr Kellner.

Zisk majitele televize Nova stoupl na 963 milionů korun

Ekonomika

CME je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 miliónů diváků. Trend spojování tvorby mediálního obsahu a zábavy s jeho distribucí prostřednictvím telekomunikačních sítí je už několik let patrný jak v Evropě, tak v USA.

Jako poradci PPF pro strukturované financování této akvizice působí BNP Paribas a Société Générale. Transakci v hodnotě 1,15 miliardy eur financují banky BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč).

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Reklama

Výběr článků

Načítám