Hlavní obsah

PPF odmítá, že by ovlivnila ČNB, Telefóniku koupila v korunách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodej mobilního operátora O2 investiční skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a intervence České národní banky oslabující kurz koruny, se odehrály téměř ve stejnou dobu, což vyvolalo konspirační teorii, jež v současnosti koluje po českém internetu. Podle ní měla PPF na oslabení kurzu vydělat tři a půl miliardy a členům bankovní rady ČNB měla přihrát miliardu za odměnu. PPF to vyvrací s tím, že platba je stanovena v korunách, a vývoj koruny k euru na ni tedy nemá vliv.

Článek

PPF koupila podíl 65,9 procenta ve společnosti Telefónica Czech Republic za 63,6 miliardy korun. Akvizice byla oznámena 5. listopadu a o dva dny později ČNB oslabila korunu.

Na internetu se objevila spekulace, že PPF měla na oslabení koruny zájem. Španělé prý dávali přednost platbě v korunách, neboť ji považovali ve srovnání s eurem za stabilnější, a tak PPF údajně dohodla cenu v korunách a pak nechala členy ČNB odhlasovat oslabení koruny o pět procent, čímž měla na transakci vydělat zhruba 3,5 miliardy. V této souvislosti se na sociálních sítích objevilo obvinění, že PPF se o tento zisk podělila s členy bankovní rady ČNB, kteří pro oslabení hlasovali, a rozdělila mezi ně rovnou miliardu.

„Akvizice 65,9% podílu v Telefónica Czech Republic byla stanovena v českých korunách. Vývoj kurzu české koruny k zahraničním měnám tedy nemá na hodnotu této akvizice žádný vliv,“ dodal mluvčí PPF Radek Stavěl.

PPF by teoreticky na měnové intervenci ČNB vydělala v případě, že by měla peníze na transakci uložené na účtu v eurech a po oslabení měny by je směnila na koruny. Zda má PPF peníze na koupi akcií Telefóniky na korunových nebo eurových účtech, ale odmítl mluvčí Radek Stavěl komentovat.

PPF: Zaplaceno ještě není

Spekulace o ovlivnění členů bankovní rady ČNB odmítl. Uvedl, že finanční vypořádání mezi oběma společnostmi nastane až v řádu měsíců. „Transakce bude dokončena až po souhlasu Evropské komise, dokončení očekáváme v průběhu několika měsíců,“ řekl Právu Stavěl.

Pomluvám se budeme bránit, tvrdí ČNB

Nařčením, že by z kroku měli členové rady České národní banky nějaký prospěch, se brání i centrální banka. „Na veřejnosti šířená, ničím nepodložená a zcela nepravdivá nařčení ČNB a členů její bankovní rady zpochybňují důvěryhodnost nezávislé tvorby měnové politiky, která je základním smyslem existence každé centrální banky. Proti takovým nepodloženým pomluvám se musíme a budeme tvrdě bránit,” uvedl guvernér ČNB.

Banka zopakovala, že devizový kurz je nástroj na uvolňování měnových podmínek a banka se ho rozhodla používat.

Reklama

Související články

ČNB nebude snižovat kurz na 28 korun za euro

Česká národní banka neplánuje další intervence, které by kurz koruny srazily na hodnotu 28 korun za euro. Nynější stav, kdy se jedno euro prodává zhruba za 27...

Výběr článků

Načítám