Hlavní obsah

Potraviny konečně zlevňují. I plechovka plzně

Tomáš Volf, s přispěním krajských zpravodajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co ceny potravin za dva roky vzrostly téměř o třetinu, se konečně Češi dočkali lepších časů. Za stejné peníze si z obchodu odnášejí o něco větší nákup než donedávna. Při lednovém přecenění se v souvislosti se snížením daně z přidané hodnoty snížily ceny většiny základních potravin, potvrdily oficiální statistiky. Na druhou stranu zdražily limonády a džusy, kde šla daň nahoru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při pohledu na cenovky obchodů napříč Českem se zdá, že supermarkety v průběhu ledna u některých položek dál zlevňují.

Čtvrtka másla za 29,90, ale i 22,90 Kč. Mléko za 10,60, kuřecí prsa za 99,90 nebo kilo banánů za 22,90 Kč. Takové jsou aktuální akční ceny z letáků řetězců, na které se snaží lákat zákazníky. Jde o akční ceny, ale právě ve slevách běžně nakupuje více než polovina lidí.

Nutella hadr. Cena plechovkové plzně v Německu vás zvedne ze židle

Ekonomika

Máslo pod třicet korun je polské výroby. V akci jsou o pár korun levnější i másla českých výrobců jako Madeta, s cenou okolo padesáti korun. Začátkem ledna jsme při srovnávacích nákupech pořídili nejlevnější máslo za 33,99 Kč, ale to bylo v ojedinělém Penny Marketu v Olomouci.

Shodou okolností krátce poté, co server Novinky upozornil na fakt, že plechovka plzeňského piva stojí v Německu 25 korun a v Česku 38,90, zařadil jeden z řetězců právě tento produkt do akce za 28,90 Kč.

„Pokud se týká mléka a mlékárenských produktů, pak tam je hlavním důvodem pokles cen syrového mléka, který trvá několik měsíců. Obecně pak na počátku roku platí, že po vánočních svátcích stagnuje spotřebitelská poptávka, což pro prodejce potravin znamená, že pro ně není taktické ceny zvyšovat,“ řekl Novinkám agrární analytik Petr Havel.

Levnější pivo, dražší cola

„Pokud se týká piva, tak to skutečně může být i reakcí na ten článek, platí ale také, že ceny čepovaného piva nakonec v ČR nevzrostly tak, jak někteří očekávali, což se odráží také v plechovkovém pivu,“ dodal Havel.

Při srovnání nákupů v prodejnách napříč republikou není snadné najít trend, někde například pomeranče či banány o něco zlevnily, podobné je to u brambor, výjimečně zdražilo o pár korun i zmíněné máslo.

Ceny zemědělských výrobců klesají už osm měsíců v řadě
Štěpán Křeček, ekonom

Billa a Penny, které patří německé skupině Rewe, drží haléřové ceny. Hýbou s nimi nahoru i dolů. Někdy jsou pohyby během měsíce kuriózní. Například v Bille rohlík zlevnil z 2,82 na 2,80 koruny, což naznačuje možné zaokrouhlení, nicméně houska stojí 3,12 Kč.

Definitivně bude lednový vývoj cen potravin zveřejněn až ve statistikách v polovině února.

Podle průzkumu ČSÚ bylo ve třetím lednovém týdnu proti loňskému prosinci levnějších jedenáct ze třinácti základních potravin. Nejvíc, přibližně o 4,77 procenta na 52 korun, klesla cena za čtvrt kila másla. O 4,76 procenta méně, 46,58 Kč, stálo deset vajec. Mírně zlevnilo také například vepřové, chleba a pečivo, cukr, jablka nebo lahvové pivo. Ve srovnání s prosincem naopak zdražily brambory, a to o 12,56 procenta na 27,70 Kč za kilo. Kilogram pšeničné hladké mouky zdražil z 19,56 na 20,40 Kč.

„Zaznamenali jsme zvýšení akčních cen u sladkých limonád, jako jsou Coca-Cola, Pepsi nebo Mirinda. Dva litry Coca-Coly koupíme v akci nejčastěji za 39,90 Kč oproti prosincovým 36,90 Kč. Z nealkoholických nápojů podražil také tonik nebo některé druhy džusů,“ uvedla analytička serveru Kupi.cz Monika Kopčilová.

Ceny potravin? Hlavně že zase nezdražily. Vláda je se změnou DPH spokojená

Ekonomika

Podle ekonoma Štěpána Křečka dalšímu snižování cen potravin hraje vše do karet. „Ceny zemědělských výrobců klesají už osm měsíců v řadě. K tomu se snížily ceny energií i pohonných hmot, a navíc ještě došlo k poklesu sazby DPH na potraviny. To vše vytváří prostor pro snižování cen potravin v obchodech,“ shrnul. Analytik Petr Havel ale upozorňuje, že na jaře bude zřejmě kvůli horší úrodě zdražovat zelenina z dovozu. U ovoce i některých dalších potravin zase mohou hrát roli problémy v Suezském průplavu související s válkou v Gaze.

„Obchodníci splnili to, co slíbili – zareagovali na ceny dodavatelů a k tomu poctivě přenesli snížení DPH do svých cen. Na retailovém trhu, který je vysoce konkurenční, si nic jiného žádný hráč nemůže dovolit,“ řekl Novinkám Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Pokud by se podařilo rozbít silnou koncentraci významných výrobců a velkých zemědělských družstev, kteří v řadě případů kontrolují a uměle navyšují cenu, mohl by být pokles ještě významnější,“ tvrdí.

Před koncem roku Prouza opakovaně uváděl, že potraviny od ledna zdraží. Řetězcům podle něj dodavatelé oznamovali navýšení cen o pět až deset procent. Riziko zdražování se ale podařilo zažehnat, a to zejména díky dojednané podpoře firem s cenami energií, řekl v ČT.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) jsou ceny potravin v Česku stabilizované a důvod pro zdražení nevidí.

Anketa

Máte pocit, že potraviny v obchodech zlevňují?
Určitě ano
3,8 %
Ano, ale zlevňují jen mírně
9,6 %
Ani ne
10,6 %
Rozhodně ne
76 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18588 čtenářů.

Výborný: Zdražovat se nebude, zlevňovat také ne

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám