Hlavní obsah

Knap v čele České pošty končí, dočasně ji povede Miroslav Štěpán

Českou poštu dočasně povede Miroslav Štěpán, zástupce dosavadního šéfa podniku Romana Knapa, který z funkce na konci února odejde. Nového šéfa pošty ministerstvo vybere v novém tendru. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Štěpán byl doposud ředitelem divize státní poštovní služby.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel divize státní poštovní služby Miroslav Štěpán.

Článek

Rakušan loni v létě navrhl stávajícího ředitele pošty Knapa z funkce odvolat, a to kvůli někdejší schůzce s lobbistou Michalem Redlem obviněným v úplatkářské kauze Dozimetr. Původně měl být Knap ve funkci jen do září, ale nakonec se rozhodlo, že zůstane až do výběru nástupce.

Vnitro koncem listopadu obdrželo deset přihlášek na pozici generálního ředitele České pošty, přičemž ještě v prosinci mělo s kandidáty vést pohovory a následné vyhodnotit a posoudit všechny uchazeče.

Podle předešlých informací z médií se do finále tendru dostal opět Knap, který se do výběrového řízení znovu přihlásil, a dále jeho jmenovec, nikoliv rodinný příbuzný Jiří Knap, který je manažerem v oblasti správy nemovitostí.

Žádný z přihlášených uchazečů však neuspěl, a proto státní podnik vypíše nový tendr.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Loňské hospodaření ovlivnila pandemie koronaviru.

Pošta provozuje v zemi zhruba 3200 poboček a poskytuje na základě licence od Českého telekomunikačního úřadu základní poštovní služby na celém území státu.

Pošta opět zdražuje. Dopisy dokonce o víc, než je inflace

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám