Hlavní obsah

Poslanci poslali dál novelu zákoníku práce, mění výpočet odstupného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna schválila v úterý večer novelu zákoníku práce, která mění některé podmínky na pracovním trhu. Mění se například zkušební doba u vedoucích pracovníků či to, že odstupné se bude počítat podle počtu odpracovaných let.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 a ministr práce Jaromír Drábek s prvním místopředsedou TOP 09 a ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Článek

Novela zákoníku práce má podle ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) především "zpružnit pracovní trh".

Limit pro trvání dohod o provedení práce se ze 150 hodin ročně zvýší na 300 hodin. Zkušební doba by měla zůstat na tři měsíce, pouze u vedoucích pracovníků může být tato doba až šest měsíců.

Výše odstupného by se odvíjela od počtu odpracovaných let. Pokud by byl ve firmě od jednoho do dvou let, náležet by mu měly dva platy. Kdyby pracoval déle než dva roky, jako dosud by odstupné byly tři průměrné výdělky.

Práce na dobu určitou by pak neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat víc než dvakrát. Za porušení nemocenského režimu bude hrozit zaměstnanci výpověď.

Poslanci si zkrátili dobu na projednání ve výborech na 30 dnů.

Následně místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) přerušila  schůzi do středy, ačkoliv si poslanci odpoledne schválili, že mohou hlasovat i po 21. hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám