Hlavní obsah

Poslanci: Platby nad půl miliónu jen bezhotovostně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přijít s kufříkem plným peněz a zaplatit například auto za milión? Tak to bude zanedlouho trestné. Platby přesahující částku 15 000 eur (asi půl miliónu korun) budou muset platit občané a podniky bezhotovostně prostřednictvím účtu u banky. Příslušný zákon ve středu schválila Sněmovna. Poslanci schválili i zákon o boji proti špinavým penězům.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Za porušení povinnosti platit částky nad půl miliónu budou moci kontrolní orgány uložit pokutu až pět miliónů korun. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Podobný zákon Sněmovna předchozí vládě ČSSD zamítla již před dvěma lety. Vláda tehdy navrhovala, aby částky přesahující milión korun týdně vůči jednomu subjektu platily fyzické i právnické osoby pouze bezhotovostně. Pravicová opozice navrhovala tento finanční limit zvýšit až na tři, respektive pět miliónů korun. Mimo jiné tvrdila, že vláda by se raději měla snažit zprůhlednit a zkvalitnit daňový systém, a ne dávat dalším úředníkům pověření, aby se lidem hrabali ve věcech.

Podobné argumenty měla opozice i nyní. Navrhovala také, aby se částky zvýšily na jeden, dva, tři nebo pět miliónů korun. Nový zákon se má vztahovat na platby v korunách i cizí měně na území České republiky i na platby do zahraničí. Výjimkou budou pouze výplaty mezd, odměn, důchodů, výplaty z penzijních fondů, vklady nebo výběry peněz v hotovosti u peněžních ústavů a nově i platba peněz určených k úschově u notáře.

Zákon o boji proti špinavým penězům

Poslanci schválili také vládní novelu zákona o boji proti legalizaci výnosů z trestné činnost. Novela po vzoru EU rozšiřuje okruh finančních institucí, které musejí hlásit podezřelé obchody, o notáře, advokáty, účetní, auditory či soudní exekutory. Všechny instituce by se měly nově zaměřit i na transakce podezřelé z financování terorismu. Předlohu také ještě musí projednat Senát a podepsat prezident republiky.

"Je to zákon, který má zabránit legalizaci zisků, které se získaly z trestné činnosti. Je to zákon, po kterém lidé zoufale volají, protože nespravedlnost a snadnost, s kterou lze legalizovat výdobytky trestné činnosti, je do té míry ohromující, že je pociťována jako systémová chyba demokratického politického systému," prohlásil na adresu předlohy před časem premiér Vladimír Špidla (ČSSD).

ODS a advokáti prtestují

Opačný názor ale mají občanští demokraté. Tvrdí, že zákon zavádí "naprosto unikátní povinnost advokátů práskat své klienty". Mluvčí Advokátní komory Tomáš Přikryl tento týden řekl, že komora je takovým návrhem zděšena. Podle něj jde návrh novely zcela proti principu advokacie, protože narušuje její základní atribut - povinnost mlčenlivosti.

S názorem advokátů se před necelým rokem ztotožnili poslanci z rozpočtového výboru. Předseda výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v rozpravě k předloze poznamenal, že u advokátů je taková povinnost stejně absurdní, jako by byla povinnost udávat u zpovědníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám