Hlavní obsah

Poslanci odmítli novelu, která měla zjednodušit konkurzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatelé, případně věřitelé, kteří se těšili, že novela zákona o konkurzu a vyrovnání zjednoduší konec podnikání, mají smůlu. Návrh v pátek Sněmovna odmítla. Ve finále se od ní distancovala většina navrhovatelů, protože pozměňovacími návrhy se do normy dostaly věci, které šly proti původními návrhu, tedy zjednodušit konec podnikání.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.5.2018 Výstava Antonína Gavlase : Partitury Světla. Galerie GAUDEAMUS.

Článek

"To, co jsme tím chtěli dokázat, a sice ozdravit podnikatelské prostředí v České republice, se nám zjevně nepodaří," zdůvodnila stažení svého podpisu poslankyně ODS Eva Dundáčková.

"Nepřeji si, aby byl zákon v případě přijetí spojován s mým jménem," prohlásil před hlasováním jeden z poslanců, kteří byli pod původním návrhem podepsáni, Miroslav Kalousek. Následovali ho další.

Kolik dostanou banky

Poslanci se především nemohl shodnout na tom, jaký podíl z vyrovnání dostanou banky. Nyní dostávají 70 procent své pohledávky. Především poslanci ODS chtěli, aby to bylo 100 procent. Proto, že banky by se pak vstřícněji stavěly v úvěrům pro firmy. Měly by jistotu, že se jim v případě krachu firmy vrátí celá suma.

Spory byly i o to, kdo bude navrhovat konkurzního správce. Poslanci ČSSD se stavěli za to, aby to byl nadále soud, pravicové stran chtěly, aby to byl sbor věřitelů, který by jej vybral z příslušného seznamu konkurzních správců.

V konkurzech tak stále přetrvává současný stav, který umožňuje spolčení soudce a konkurzního správce a v minulosti vedl mimo jiné ke kauze Berka. Současná podoba úpadkového zákona je již několik let pod palbou kritiky expertů, firem i Evropské unie. Konkurzy trvají podle nich příliš dlouho a jejich výtěžnost je nízká.

Reklama

Výběr článků

Načítám