Hlavní obsah

Portugalce čeká příští rok další výrazné utahování opasků

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalsko zavede příští rok další tvrdá opatření v boji proti dluhové krizi. Půjde o snížení platů a zvýšení daní kvůli snížení schodku rozpočtu. Nový plán představil portugalský premiér Pedro Passos Coelho, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (vlevo) a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

Portugalsko je vedle Řecka a Irska třetí zemí eurozóny, která musela požádat o finanční pomoc. V květnu tak dostalo peněžní injekci ve výši 78 miliard eur (asi 1,9 biliónu korun).

Přesto není jihoevropská země zachráněna. „Prožíváme stav národní nouze,“ citovala premiéra agentura AP. „Musíme udělat víc, mnohem víc, než jsme předpokládali,“ uvedl ohledně snížení schodku.

Z tohoto důvodu se všem státním zaměstnancům, kteří pobírají měsíční plat vyšší než 1000 eur (asi 24 500 korun) zruší 13. a 14. plat. Dále se v soukromém sektoru prodlouží pracovní doba o půl hodiny, přijdou „velmi podstatné“ škrty ve zdravotnictví a školství, zvedne se sazba DPH u mnohých výrobků a služeb na klasických 23 procent, a dokonce se omezí počet státních svátků.

Portugalsko musí srazit rozpočtový deficit z loňských 9,8 procenta na 5,9 procenta v letošním roce, což se zatím zdá značně nereálné. Země bojuje i s velkou nezaměstnaností, která přesáhla 12 procent a je nejvyšší od roku 1980.

Reklama

Výběr článků

Načítám