Hlavní obsah

Pomoc s drahými energiemi vláda představí začátkem příštího týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda má podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jasno o konkrétní pomoci domácnostem, veřejnému sektoru i firmám s drahými energiemi. Ještě čeká na výsledek mimořádného zasedání evropských ministrů pro energetiku, které se uskuteční v pátek v Bruselu. Český kabinet by poté měl mimořádně jednat v pondělí v podvečer a následně představit detaily podpory. Jurečka to novinářům řekl ve středu před půlnocí po jednání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Ministři ve středu podle Jurečky relativně dlouho diskutovali o záležitostech týkajících se energetiky.

„Máme poměrně jasnou představu o tom, jaká konkrétní pomoc může ze strany vlády přijít,“ uvedl po jednání kabinetu.

Konkrétnější být ale nechtěl, pouze upřesnil, že pomoc se bude týkat domácností, veřejného sektoru, tedy nemocnic, sociálních služeb, škol či obcí a krajů. Jurečka zmínil i adresnou pomoc pro firmy.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu také uvedl, že pro podniky jeho resort připravuje program kompenzací. Minulý týden mluvil o náhradách podnikům ze zpracovatelského odvětví, které prokážou provozní ztrátu kvůli vysokým cenám energií. Takové nastavení se podle něj ukázalo jako nedostatečné. Nový návrh proto počítá s kompenzacemi pro firmy, jimž kvůli současné krizi klesla ziskovost.

EK navrhne cenový strop na ruský plyn i povinné omezení spotřeby elektřiny

Ekonomika

Evropští ministři by pak v pátek podle Síkely měli probrat několik variant řešení krize. Česká republika bude chtít na jednání zařadit například tzv. iberijský model, který by na trhu odděloval ceny elektřiny a plynu. Síkela chce otevřít i diskusi o možnosti omezení prodejů emisních povolenek.

Evropská komise navrhuje zavést cenový strop na plyn dovážený z Ruska. Vedle toho unijní exekutiva počítá i s využitím neočekávaných zisků energetických firem na pomoc ohroženým spotřebitelům či s povinným omezením spotřeby elektřiny v nejvytíženějších hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám