Hlavní obsah

Polsko neprodlouží nulovou DPH u některých základních potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko neprodlouží platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin, která vyprší na konci března. V tiskové zprávě to v úterý oznámilo polské ministerstvo financí. Rozhodnutí zdůvodnilo klesající inflací. Mezi českými spotřebiteli jsou nákupy potravin v Polsku v poslední době velmi populární právě kvůli relativně nízkým cenám řady produktů.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ceny v polském obchodě Biedronka (Beruška) na polsko-německé hranici poblíž města Porajów.

Článek

Polsko předloni v únoru snížilo sazbu DPH u některých základních potravin, například mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny, z pěti na nula procent ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci.

Meziroční míra inflace v Polsku předloni v lednu dosahovala 9,2 procenta a loni v únoru se dostala až na 18,4 procenta. Od té doby však výrazně klesla a letos v lednu podle předběžných údajů polského statistického úřadu činila 3,9 procenta.

Ministerstvo upozornilo, že výrazně zpomalil rovněž meziroční růst cen potravin a nealkoholických nápojů. V lednu tento růst činil pouze 4,9 procenta a byl nejpomalejší od září 2021.

Potraviny zlevnily

Ekonomika

„Ceny některých druhů potravin jsou rekordně nízké, proto jsem navrhl návrat k pětiprocentní sazbě daně. Nemyslím si, že se to odrazí na růst jejich cen,“ uvedl premiér Donald Tusk už 5. března na tiskové konferenci ve Varšavě.

Někteří Poláci jsou jiného názoru. „Nevím, kde potraviny nakupuje, ale v obchodech, kde je kupuji já jsou drahé už teď a po zavedení DPH budou ještě dražší,“ uvedl v anketě deníku Fakt čtyřicetiletý Andrzej z Osvětimi.

„Ceny potravin pro lidi jako já nejsou tak nízké, jak říká premiér, a obavám se, že vyskočí ještě výše,“ řekla 63letá Eva (63) z Kolobrzegu. „Kde viděl pan Tusk ty rekordně nízké ceny? Asi žije v jiném světě, protože já jsem je neviděl,“ dodal 74letý Tadeusz.

S Tuskem souhlasí například 66letý Zbigniew z Trzebiatowa. „Premiér má pravdu. Návrat k pětiprocentní DPH na základní potraviny nezpůsobí nárůst cen. Už teď obchody mezi sebou konkurují klesajícími cenami a nevidím důvod, proč by se to mělo změnit,“ uvedl v anketě.

Polské ministerstvo předpovědělo, že tempo meziročního růstu spotřebitelských cen i samotných potravin vykáže za únor a březen další zpomalení. Přispět by k tomu kromě poklesu cen zemědělských produktů na světových trzích měla rovněž vysoká srovnávací základna. Polský statistický úřad zveřejní údaje o únorovém vývoji spotřebitelských cen v pátek.

Jako premiér ani za nic, teď by Babiš srazil DPH na potraviny na nulu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám