Hlavní obsah

Polská centrální banka dala půl miliónu na skrytou kampaň proti kryptoměnám

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální banka v Polsku zaplatila internetovým firmám a slavným youtuberům za skrytou kampaň, která má lidi odradit od rizikových investic do virtuálních měn. Na kampaň dala 91 tisíc zlotých, tedy přes půl miliónu korun. Informoval o tom server CNBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Virtuální měny se obchodují elektronicky, zobrazené mince slouží jen jako suvenýry

Článek

Polská národní banka (NBP) zaplatila za kampaň vedle společností Google a Facebook také firmě Gamellon, která sdružuje polské youtubery.

Marcin Dubiel, kterého sleduje na YouTube téměř milión fanoušků, zveřejnil video nazvané „Přišel jsem o všechny peníze“. Popisuje příběh muže, který nakoupil virtuální měnu, jež vzápětí zkrachovala. Video mělo přes půl miliónu shlédnutí.

Ačkoli regulátoři v řadě zemí světa varují před riziky kryptoměn, podle CNBC jde zřejmě o první případ, kdy centrální banka použila video na YouTube. Sumu na internetovou kampaň ve výši 91 222 zlotých banka potvrdila přímo serveru.

„Výsledkem této kampaně je, že lidé, kteří se zajímali o investice do virtuálních měn, se takovým aktivitám vyhnou, protože by jim mohly způsobit velké ztráty. Nebo si budou plně vědomi, že na sebe berou spojená rizika,“ uvedl mluvčí NBP v odpovědi na e-mailový dotaz CNBC. Podle některých kritiků se ale NBP měla k autorství videa přiznat.

ČNB: Bitcoin je sběratelský předmět

Zástupce kanadské centrální banky v lednu označil obchodování s virtuální měnou bitcoin za „gambling“, šéf dánské centrální banky Lars Rohde popsal obchody s kryptoměnami jako „smrtící“. Omezení kolem virtuálních měn v posledních měsících zavedly Čína a Korea. V Česku začal letos fungovat první fond, který láká právě na investice do různých kryptoměn.

Česká národní banka proti virtuálním měnám zatím žádnou kampaň nevede. Loni ředitel odboru dohledu nad peněžním oběhem a platebními systémy ČNB Michal Vodrážka uvedl, že banka bitcoin nehodlá regulovat, protože jej nepovažuje za peníze, dokonce ani za elektronické peníze.

Použil pro bitcoin pojem „sběratelsky zajímavá data” a přirovnal jej ke sběratelským předmětům, jako jsou například poštovní známky, kde se také s jejich cenou spekuluje. Jako náhrada platidla podle něj bitcoin fungoval u „zcela marginálních” částek.

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi minulý týden ve Frankfurtu prohlásil, že regulovat bitcoin není věcí ECB. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám