Hlavní obsah

Polovina kontrolovaných bazarů a zastaváren porušila zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) odhalili porušení zákona u poloviny ze 162 letos kontrolovaných bazarů a zastaváren. Provozovatelům uložili 51 pokut v celkové hodnotě 61 tisíc korun. ČOI to uvedla v pondělí v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji provozovatelé bazarů porušili povinnost vyznačit v dokladu o zakoupení, že se jedná o výrobky použité nebo s vadou.

"Jednalo se nejen o porušení informačních povinností vyplývajících ze zákona o ochraně spotřebitele, ale také o nedostatky v povinné identifikaci klientů a v uchovávání těchto údajů. Zákonem omezenou provozní dobu v nočních hodinách nedodržela jedna provozovna," uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve 34 případech spotřebitel nebyl prodávajícím řádně informován o svých právech při reklamaci a o tom, kde může tato práva uplatnit. S cenou nabízených výrobků nebyl kupující seznámen ve 12 případech.

V 18 případech bazary a zastavárny nedodržely povinnost identifikovat zákazníky kvůli opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Ve třech případech provozovny neuchovávaly kopie předložených dokladů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám