Hlavní obsah

Politici se pohádali o rozpočet, jeho podobu neznají

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsedové parlamentních stran se v úterý večer v České televizi střetli nad podobou i způsobem schvalování státního rozpočtu na rok 2010. Shodli se jen na tom, že je potřeba protikrizový rozpočet přijmout. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by měla o rozpočtu jednat odborná mezistranická komise.

Článek

Poté, co ČSSD v úterý zablokovala možnost uspořádat předčasné volby, premiér Jan Fischer si stanovil jako podmínku pro své další působení v čele státu přijetí rozpočtu a protikrizových opatření, která by schodek udržela na úrovni 170 miliard korun.

Vláda minulý týden schválila rozpočet s rekordním deficitem 230 miliard a ministr financí Eduard Janota má připraven balík opatření, která by schodek snížila.

Janota: platy ve veřejné sféře mají klesnout o 3%

Janotův úsporný balíček, který by měl státnímu rozpočtu ušetřit až 70 miliard korun, začíná mít stále konkrétnější podobu. Nově chce ministr Janota prosadit i snížení mezd ve veřejné sféře o tři procenta, což by podle něj přineslo úsporu kolem šesti miliard korun.

Janota v úterý uvedl, že navrhne i zmrazení, nebo jen nepatrné zvýšení plateb státu do systému zdravotního pojištění či škrty v sociálních dávkách v řádu 20 miliard korun. Jen snížením sociální podpory mladým rodinám až o tisíce korun měsíčně by se mělo ušetřit asi 12 miliard korun. Úspory by se dotkly příspěvku na dítě, rodičovského, mateřské i porodného. Toto opatření by stejně jako daňové změny mělo platit pouze příští rok.

Ve hře je zvýšení dolní sazby DPH

Vyšší příjmy rozpočtu má zajistit například zvýšení dolní sazby DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Dále Janota počítá s nárůstem spotřební daně u benzínu a nafty o korunu na litr, u krabičky cigaret o 2,50 Kč a u půllitru piva o 50 haléřů.

Janota chce potom i zvýšit sazby daně z nemovitosti na dvojnásobek (jedná se o příjem rozpočtů obcí), sazbu daně z převodu nemovitosti ze tří na pět procent, či zvýšit strop pro platbu sociálního a zdravotního pojištění ze čtyřnásobku průměrné měsíční mzdy na šestinásobek.

Celkem by balíček měl umožnit snížení výdajů státního rozpočtu v roce 2010 o zhruba 34 miliard a zvýšení příjmů o přibližně stejnou částku. Návrh rozpočtu, který by vláda ráda předložila Sněmovně, by tak měl mít schodek jen kolem 165 miliard korun.

Levice nechce Janotova opatření jako celek

Představitelé levicových stran dali v diskusi jasně najevo, že navrhovanou podobu balíku odmítají přijmout jako celek. S některými Janotovými návrhy nesouhlasí, a naopak chtějí přijít s vlastními řešeními. Paroubek označil Janotovy návrhy za politicky ukotvené mezi ODS a novou stranou TOP 09. Levicové strany nesouhlasí s navrhovanými škrty na výdajové straně rozpočtu, a naopak chtějí posílit příjmovou stránku, tedy výběr daní.

Předseda ODS Mirek Topolánek v úterní večerní debatě zopakoval názor své strany, že by balíček měl být schválen v celku a ve zkrácených termínech a vláda by s ním měla spojit žádost o důvěru. Podle Topolánka je totiž logické, že po neschválení balíčku legislativních opatření bude zřejmé, že se Fischerova vláda netěší důvěře. Řešení problému rozpočtu má podle něj být více odborné než politické.

Lidovecký předseda Cyril Svoboda navrhl jednání na neutrální půdě, kde by bylo dosaženo dohody o definitivní podobě balíčku, který by pak mohl být schválen jako celek. Naznačil možnost škrtů například na ministerstvu obrany. Takový nápad se líbil i předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška dal najevo, že pro rozpočet by bylo možné hlasovat, pokud bude vycházet z návrhů Národní ekonomické rady vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám