Hlavní obsah

Česko uspělo ve sporu o důl Turów, soud nařídil Polsku zastavit těžbu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko by mělo okamžitě přerušit těžbu v hnědouhelném povrchovém dole Turów v bezprostřední blízkosti českých hranic. Soudní dvůr EU o tom rozhodl na základě návrhu ČR. V pátek to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

„Soudní dvůr na základě návrhu České republiky nařídil Polsku bezodkladně pozastavit těžbu uhlí v dole Turów do doby meritorního rozhodnutí,” uvedl Kulhánek na Twitteru.

Varšava požadovala, aby Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku únorovou žalobu Česka zamítl. Součástí žaloby byla právě žádost o zastavení těžby uhlí v dole do doby, než unijní soud rozhodne.

Varšava prodloužila povolení k těžbě v Turówě do roku 2044, českou žalobu odmítá

Ekonomika

Polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka koncem dubna prodloužil provozovateli dolu Turów povolení k těžbě až do roku 2044. Pokračování těžby má dále umožnit fungování nedaleké elektrárny.

Česká republika s prodloužením těžby v dole Turów nesouhlasí, těžba v něm ohrožuje české občany, vodu a životní prostředí.

Česko podá na Polsko žalobu kvůli těžbě uhlí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám