Hlavní obsah

Pokud Babiš zamíří do vlády, v čele Agrofertu skončí

– Praha • Aktualizováno

Jestliže by současný předseda představenstva koncernu Agrofert Andrej Babiš vstoupil do vlády, na jeho místo by v Agrofertu nastoupil Zbyněk Průša. Ten teď šéfuje valašskomeziříčské chemičce DEZA patřící do skupiny Agrofert. Průša je zároveň jedním ze dvou místopředsedů představenstva Agrofertu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Informaci, kterou uvedl na svém facebookovém profilu časopis Forbes, Babiš potvrdil. Babišem vedené hnutí ANO jedná s ČSSD a KDU-ČSL o případné budoucí vládní koalici.

„Pokud půjde pan Babiš do vlády a nabídne mi to, tak to neodmítnu,“ sdělil Průša. Zatím není jisté, zda by se Průša měl stát případně také generálním ředitelem Babišovy firmy, nebo zda má tato funkce připadnout někomu jinému.

Foto: Sebl DEZA/Petr, ČTK

Zbyněk Průša na snímku z května 2012

Koncern Agrofert je podle svého tvrzení jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku a dvojkou v chemickém průmyslu. Ve více než dvou stovkách dceřiných firem dává podle údajů z loňského prosince práci zhruba 27 000 lidí a patří tak k největším zaměstnavatelům v zemi. Babiš je jeho stoprocentním vlastníkem.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky disponuje společnost právní analýzou, ze které vyplývá, že pokud by se stal Babiš ministrem, musí rezignovat jak na funkci předsedy představenstva, tak generálního ředitele mateřské společnosti skupiny Agrofert. Pokud by zůstal řadovým poslancem, může na obou postech zůstat. Ani případné angažmá ve vládě by však neovlivnilo fakt, že Babiš zůstane stoprocentním vlastníkem firmy.

Ministr financí nebo vicepremiér pro ekonomiku

Jednání o podobě budoucího kabinetu sice ještě nejsou na konci, zatím se ale zdá, že devětapadesátiletý Babiš by se v něm mohl stát jednou z nejdůležitějších postav – ministrem financí či vicepremiérem pro ekonomiku. Nebyl by prvním, kdo by kvůli vstupu do politiky omezil svou účast v podnikání. Například bývalý člen vlády za Věci veřejné Vít Bárta odešel z čela firmy ABL, kterou založil a roky vedl.

Šéf hnutí ANO 2011 Babiš by mohl mít při vstupu do vlády problém s předložením negativního lustračního osvědčení, které prezidenti od kandidátů na ministry v minulosti vyžadovali. Babiš figuruje ve svazcích StB, na Slovensku se kvůli tomu soudí a dosud dával najevo, že o osvědčení ani nehodlá žádat.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Miloš Zeman se ale již dříve vyjádřil tak, že bez lustračního osvědčení žádného ministra nejmenuje. Babiš opakovaně uvedl, že s komunistickou státní bezpečností nespolupracoval. Bývalý důstojník tajné služby Andrej Kulha v rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro řekl, že svazek, který má dokládat Babišovu spolupráci s někdejší StB, je zfalšovaný. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám