Hlavní obsah

ČSSD povede Sněmovnu, ANO má volnou cestu k postu ministra financí

Právo, ČTK, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokracie předloží kandidáta na předsedu Sněmovny. Hnutí ANO bude mít ministra financí a místopředsedu Sněmovny. Strany se na tom dohodly na dnešním jednání. Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka by za vhodného kandidáta na předsedu dolní komory považoval místopředsedu poslaneckého klubu ČSSD a bývalého místopředsedu Sněmovny Jana Hamáčka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ČSSD (zleva) Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka a Alena Gajdůšková přichází na povolební vyjednání se zástupci ANO.

Článek

ČSSD vyměnilo ministerstvo financí za předsedu Sněmovny. V jejím čele by mohl zasednout poslanec soc.dem. Jan Hamáček, který dříve zastával funkci místopředsedy. Straně ANO tak případne resort financí.

„Bylo by nešťastné žádat předsedu Sněmovny. Naše ambice jsou v řízení státu,” uvedl předseda hnutí Andrej Babiš. On sám by se mohl spokojit s postem vicepremiéra pro ekonomiku, na funkci ministra mu stále ještě chybí lustrační osvědčení.

Zaorálek doufá v zamini

Ačkoliv obě strany jednaly téměř čtyři hodiny, na daních se opět jednoznačně neshodly. Podle Bohuslava Sobotky se většinu sporných bodů podařilo vyřešit. Výsledky dohody ale nechtěl zveřejnit: nejprve chce jednat s lidovci.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek připustil, že by rád zasedl do křesla ministra zahraničí. „Rád bych, aby mé jméno v těch jednáních zaznělo,” řekl.

"Bylo by dobře, kdybychom prokázali, že jsme schopni se domluvit na tak důležité věci, jako je vedení Poslanecké sněmovny," uvedl před začátkem jednání Sobotka. V úvahu připadá od prvního momentu koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, pokud se strany shodnou na společném programu.

"Ne všechny věci se musí dohodnout teď v koaliční smlouvě, řadu otázek bude možné posoudit až v okamžiku, kdy budeme přesně vědět, v jakém stavu přebereme jednotlivé resorty, v jakém stavu se nachází Česká republika," dodal Sobotka.

O daních panují rozpory

V nastavení daní zatím panují mezi ČSSD a hnutím ANO rozpory. Hnutí miliardáře Andreje Babiše je proti zavedení daňové progrese u fyzických osob a zvýšení firemní daně.

"Rádi bychom uzavřeli diskusi o otázkách, které zatím nebyly uspokojivě uzavřeny a které se týkají vývoje daňových sazeb v příštích letech," uvedl Sobotka. Zmínil i daň z přidané hodnoty, konkrétně její snížení na některé položky.

Reklama

Výběr článků

Načítám