Hlavní obsah

Pojišťovna AIG hodlá prodat svůj podíl v Asii, aby splatila pomoc státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Americký pojišťovací ústav American International Group (AIG) se chystá prodat podíl ve své asijské součásti AIA Group. Získat za něj chce kolem šesti miliard dolarů (asi 112,2 miliardy korun) a peníze použít na splacení státní pomoci. Tu pojišťovna dostala za finanční krize.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Budova AIG v New York

Článek

AIG podle agentury Reuters nabízí k prodeji asi 1,7 miliardy akcií, a to v ceně od 27,15 do 27,50 hongkongského dolaru. To je proti páteční ceně na burze v Hongkongu sleva až o sedm procent. Burza v reakci na plán prodeje obchodování s akciemi v pondělí pozastavila.

Pojišťovna v oznámení pro burzu jen uvedla, že chce akcie prodat institucionálním investorům. Částku, kterou hodlá z prodeje získat, ale nesdělila.

Americké ministerstvo financí v roce 2008 poskytlo AIG masivní finanční pomoc v objemu 182 miliard dolarů (asi 3,4 biliónu korun). Za to v pojišťovně získalo podíl kolem 77 procent. AIG má v součásti AIA Group asi třetinový podíl, jehož hodnota se pohybuje kolem 15 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám