Hlavní obsah

Pohonné hmoty zase zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohonné hmoty v Česku po několika týdnech zlevňování opět zdražují. Cena benzinu v uplynulém týdnu stoupla v průměru o 32 haléřů na 42,72 koruny za litr. Za naftu dají řidiči o 28 haléřů více než minulou středu, nyní stojí průměrných 44,95 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 42,21 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 44,34 koruny za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 43,27 koruny. Nafta se tam tankuje za 45,57 Kč za litr.

Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru až víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l.

"Cena ropy Brent poklesla na 105 dolarů (asi 2 435 Kč) za barel, což je prakticky stejná úroveň, jako na počátku dubna. Velkoobchodní ceny pohonných hmot klesají jenom velmi pomalu. Pro řidiče je nepříznivé i oslabování české koruny vůči americkému dolaru. V nejbližších dvou týdnech očekáváme stagnaci cen pohonných hmot na současné úrovni," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než před rokem. Za benzin platí motoristé téměř o 11 korun víc a za naftu zhruba o 15 korun víc.

Spotřební daň na benzin a naftu se sníží, potvrdili poslanci

Domácí

Vláda v reakci na prudký růst cen pohonných hmot schválila návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 koruny na litr a další návrhy, které směřují k omezení růstu cen pohonných hmot.

Změna zákonů počítá hlavně se zrušením povinnosti přimíchávat biosložku do pohonných hmot, výrazně omezuje okruh vozidel, která podléhají silniční dani, a také snižuje daně zaměstnancům, kteří k soukromým účelům využívají služební nízkoemisní vozidlo.

Vládní návrhy schválila tento týden Sněmovna, k projednání je dostane Senát.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 27. dubnu

Reklama

Výběr článků

Načítám