Hlavní obsah

Podnikům vadí zvýšené úrokové sazby. Inflaci to prý nezkrotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční rozhodnutí České národní banky (ČNB), jež reagovala na rostoucí inflaci zvýšením základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, se nelíbí podnikatelům a exportérům. V kombinaci s dopady pandemie koronaviru to považují za krok, který jim v už tak těžké době jen přitíží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého by bylo lepší, kdyby ČNB zvolila postupné, nikoliv skokové zvyšování sazeb.

„Zvolená varianta bude mít na podnikatele tvrdé dopady, protože musí řešit dopady pandemie a vládních omezení, napětí na trhu práce i v dodavatelských řetězcích. Zdraží úvěry za situace, kdy řada firem vyčerpala své finanční rezervy, když byla nucena zavřít své provozovny, a teď potřebuje kapitál,“ řekl Dlouhý.

ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Krok centrální banky nepříjemně překvapil také Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). Ta vnímá zvýšení sazeb jako „zbytečnou ránu pod pás pro podnikavé lidi“.

„ČNB tak učinila bezohledně, arogantně a ukvapeně. Myslí si, že drahé úvěry a hypotéky sníží cenu energie a ostatních vstupních materiálů. První reakce z firem, které jsou členy AMSP ČR, však jasně naznačují, že je to plané očekávání,“ uvedla generální ředitelka asociace Eva Svobodová. Člen dozorčí rady AMSP navíc poznamenal, že ČNB je jedinou bankou v Evropě, která přistupuje k tak razantnímu postupu.

Výrazné zvýšení úrokových sazeb se nelíbí ani Asociaci exportérů, podle které to rostoucí inflaci nezkrotí. Vedlejším efektem zvýšení sazeb bude posílení kurzu koruny, což poškodí exportní firmy a celou českou ekonomiku, řekl místopředseda asociace Otto Daněk.

„ČNB používá metody, které jsou sice podle učebnic, ale nebude to mít příliš velký vliv. Inflaci dovezenou z venku, která je způsobena růstem cen komponent a surovin, ani inflaci způsobenou drastickým nárůstem cen všech druhů energií a pohonných hmot tím nezkrotí," míní Daněk.

Naopak je toho názoru, že vyšší sazby se negativně promítnou do nákladů firem používajících úvěry.

Koruna posílila

Na čtvrteční krok ze strany ČNB zareagovala v pátek odpoledne koruna, která posílila na nejsilnější úroveň od února 2020, tedy v době před vypuknutím koronavirové epidemie v ČR. Podle agentury Bloomberg zpevnila na úroveň 25,20 za euro.

„Posilující koruna by měla postupně zlevňovat dovoz, což se projeví protiinflačně. Je to jeden ze způsobů, jak se ČNB snaží zvyšováním sazeb, obecněji zpřísňováním měnových podmínek, krotit inflaci,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Zároveň však dodal, že „horizont měnové politiky ČNB činí 12 až 18 měsíců, takže centrální banka je s to ovlivnit inflaci převážně až v tomto období, tedy nejdříve na přelomu let 2022 a 2023“.

Reklama

Výběr článků

Načítám