Hlavní obsah

Podnikatelé účelově přijímají pracovníky, aby zkasírovali stát

Právo, Jakub Svoboda

Státní příspěvky na náhradu mezd v rámci programu Antivirus se budou od března vyplácet jen na pracovníky, kteří jsou ve firmě aspoň tři měsíce. Na svém zasedání v pondělí večer o tom rozhodla vláda. Podle zjištění Práva tím kabinet re­aguje na podvody, které čerpání příspěvků provázejí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konkrétně na apetit některých vykuků z řad podnikatelů, kteří v době zuřící pandemie koronaviru účelově nabírají zaměstnance proto, aby vzápětí při nicnedělání za každého z nich inkasovali od státu měsíčně desetitisíce korun.

„Je to dobrý byznys. Založíš firmu, nastrčíš lidi, nic neděláš, kasíruješ,“ sdělil Právu bez dalšího zdroj, který si nepřál být jmenován.

Z nároku na příspěvek totiž nejsou vyloučené ani nově založené firmy. „V programu Antivirus se historie firmy nevyhodnocuje, v současné době se nevyhodnocuje ani doba trvání pracovního poměru,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Dostálek.

S počtem zaniklých firem je letošní leden nejhorší od roku 1993

Ekonomika

Ministerstvo přiznává, že podmínka minimálně tříměsíčního pracovního poměru v Antiviru se nově zavádí právě kvůli neetickému chování některých podnikatelů.

„Z pracovišť Úřadu práce ČR (ÚP) byly skutečně indikovány signály, že existují zaměstnavatelé v rámci uzavřených provozů, kteří v současné době účelně přijímají zaměstnance do pracovního poměru. Přitom tito zaměstnanci nastupují rovnou na překážku v práci s náhradou mzdy, na niž je následně poskytován příspěvek z programu Antivirus,“ popsal Dostálek.

V podkladech pro pondělní jednání vlády MPSV uvedlo, že některá pracoviště úřadu práce takovéto chování zaměstnavatelů identifikovala.

Krachujících podniků v letošním roce nejspíš přibude

Koronavirus

„Nově proto bude vyžadována podmínka, že ke dni podání vyúčtování musí pracovní poměr zaměstnance, na nějž chce zaměstnavatel příspěvek čerpat, trvat alespoň tři měsíce. ÚP si to ověří u České správy sociálního zabezpečení, zaměstnavatel tedy nebude nucen dokládat dodatečné podklady,“ dodal mluvčí MPSV.

Jak dále uvedl, signály o možném zneužívání příspěvků se objevují teprve od konce prosince. „Je nutné poukázat i na skutečnost, že ještě v závěru loňského roku se situace začala vyvíjet pozitivně. MPSV proto umožňovalo využít programu Antivirus i u nově vzniklých pracovních poměrů,“ řekl Dostálek s tím, že vzhledem k příznivému vývoji z počátku prosince bylo žádoucí, aby zaměstnavatelům bylo umožněno zajistit si pracovní sílu pro rychlou obnovu podnikání jdoucí ruku v ruce s postupným uvolňováním. To však záhy kvůli další vlně epidemie skončilo.

Až 50 tisíc na hlavu

Program Antivirus, z něhož stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby a tím brání výraznějšímu propouštění, vláda v pondělí prodloužila až do konce dubna.

Firmy chtějí odškodné devět miliard, padly první žaloby

Ekonomika

Podporu z něj získalo už přes 69 tisíc firem, na které dopadla koronakrize a nařízená omezení. Stát vyplatil už 3,13 milionu příspěvků za 29,8 miliardy. Podle MPSV tak přispěl na mzdu či náhradu mzdy více než 959 tisíců zaměstnanců.

Filutové, kteří přes nastrčené zaměstnance bezostyšně obírají nejen stát, ale i poctivé podnikatele a obecně všechny daňové poplatníky, si přicházejí bez práce na nemalé peníze. Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50 000 Kč v zavřených provozech a 80 % náhrady lidí v karanténě do 39 000 Kč. Příspěvkem B dorovnává 60 % náhrady do 29 000 Kč při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, lidí či surovin.

Podporu na každého zaměstnance, konkrétně 400 Kč za každý den uzavření, dostávají podnikatelé i z programu Covid – Gastro – Uzavřené pro­vozovny. Nově to má být pěti­stovka. Žádat mohou i nově vzniklé firmy, jediným omezením je podmínka poklesu tržeb o 30 % mezi 3. a 4. kvartálem 2020.

„Nevadí, pokud by firma nepodnikala celé třetí čtvrtletí,“ řekla Právu mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová.

O zneužívání pomoci se ministerstvo podle ní dozvídá zatím jen zprostředkovaně.

Na rozdíl od Antiviru se u programu teď podmínky měnit nemohou. „Výzva končí 1. března a u běžící výzvy změny v průběhu nejsou možné ani vhodné,“ dodala Filipová.

Reklama

Výběr článků

Načítám