Hlavní obsah

Podle USA byla nemocná kráva dovezena z Kanady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo zemědělství v sobotu oznámilo, že kráva, u které testy prokázaly onemocnění BSE, byla dovezena z Kanady. Nakažený kus byl mezi 74 dalšími, které byly v srpnu 2001 dovezeny z Alberty v Kanadě, cituje CNN hlavního veterináře ministerstva Rona DeHavena.

Foto: Universal Music
Článek

Úřady se nyní snaží vystopovat ostatní kusy, i když ministerstvo tvrdí, že pravděpodobnost, že jsou rovněž nakažené, je minimální. Kanada přitom svůj první případ nemoci šílených krav zaznamenala právě v Albertě. Z podkladů, které Spojeným státům poskytla Kanada, navíc vyplývá, že nakažená kráva je mnohem starší, než se uvádělo. Původní zprávy hovořily o věku kolem čtyř či čtyř a půl roku. Nyní však bylo zjištěno, že nemocná kráva byla šest a půl roku stará, potvrdily se tak informace sobotního kanadského tisku.

Spojené státy po oznámení případu rozjely kampaň, že je vše v pořádku. Například Bílý dům se snažil situaci uklidnit prohlášením, že prezident George Bush i nadále jí hovězí maso. Pěti obchodním řetězcům ve Washingtonu to však na klidu nepřidalo a hovězí stáhly z prodeje.

Nedůvěru v americké hovězí vyjádřily největší odběratelé - Japonsko, Severní Korea a Mexiko. K zákazu se posléze přidalo Rusko, Čína, Malajsie, Singapur a zatím posledním státem je Bulharsko, které podle DPA zakáže dovoz v pondělí.

Česká republika hovězí z USA nedováží.

Reklama

Související témata:

Související články

BSE ohrožuje americké producenty hovězího

První případ krávy postižené BSE v USA výrazně postihl tamní producenty masa. Okamžitý zákaz dovozu amerického hovězího zavedli ve středu největší importéři -...

Výběr článků

Načítám