Hlavní obsah

Podkonický dal ruce pryč od exekuce v Čepru

Právo, vac, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exekutor Juraj Podkonický, který měl v Čepru zabavit 264 tisíc tun nafty ve prospěch společnosti Al Bakal General Trading, požádal v pondělí soud o vyloučení z této exekuce pro podjatost. Protože soudce Zdeněk Kučera jeho žádosti neprodleně vyhověl, není v tuto chvíli nikdo, kdy by exekuci ve firmě mohl provést.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

I když sám Podkonický odmítl tento svůj krok jakkoliv vysvětlit, podle informací Práva jej zdůvodnil tím, že exekuce tak obrovského množství pohonných hmot je technicky nereálná a on vůbec neví, jak by ji provedl.

"Pokud exekutor požádá o vyloučení z exekuce pro podjatost, tak já v podstatě nemám jinou možnost a musím to udělat. Oprávněný nyní musí ve lhůtě patnácti dnů navrhnout jiného exekutora," řekl Právu Kučera.

Advokát Tomáš Sokol, který jménem Al Bakal General Trading návrh na exekuci podával, nebyl podle svých slov od Podkonického o jeho rozhodnutí předem nijak informován a nevěděl o něm. "Pokud jej soud opravdu z exekuce vyloučil, tak to budu muset s klientem projednat a obrátíme se na jiného exekutora," uvedl v pondělí Sokol.

Soudce rozhodne v úterý nebo ve středu

V tuto chvíli ale není ještě jisté, zda k exekuci nakonec opravdu dojde. Soudce Kučera, který exekuci začátkem listopadu nařídil, totiž jen o týden později rozhodl o jejím odložení a dal Čepru sedmidenní lhůtu na vyjádření. To na soud dorazilo v pondělí a Kučera by na jeho základě ještě mohl rozhodnout, že exekuci zastavuje.

Materiál, který Čepro zaslalo soudu jako návrh na zrušení exekuce, obsahuje podle dobře informovaného zdroje mimo jiné důkazy o tom, že pohledávka společnosti Venturon Investment za Čeprem, kterou poté převzal Al Bakal General Trading, nikdy neexistovala. "Nemohla existovat, proto nemohla být odsouzena a natož vymáhána," řekl Právu zdroj.

V materiálu, který Čepro předložilo soudu, se argumentuje především vnitřními doklady společnosti, v nichž jsou uvedena data naskladnění a vyskladnění hmot firmy Bena u Čepra.

"Dalším z předložených důkazů Čepra je i písemné odsouhlasení potvrzené zaměstnanci Beny, že k 9. červenci 2002 měla Bena u Čepra uskladněno 6 699 177 litrů, tedy asi 5 400 tun hmot. Už 12. července 2002, tedy je o tři dny později, však údajně Venturon uzavřel s Benou smlouvu o nákupu 264 238,966 tun hmot, které měla mít Bena uloženy u Čepra," uvedl zdroj.

Čepro poukazuje i na celou řadu procesních nedostatků, mezi jinými například na to, že advokát Sokol nedisponoval plnou mocí. Kučera chce vynést verdikt až po důkladném prostudování materiálu. "To vyjádření Čepra je velmi obsáhlé, takže rozhodnu pravděpodobně v úterý nebo až ve středu," řekl v pondělí soudce Právu.

Největší celní únik

Firma Venturon Investment spolu s firmou Bena figurují v kauze největšího celního úniku v historii Česka, při kterém stát přišel v letech 1996 až 2000 při obchodech s ropnými produkty téměř o tři miliardy korun. Tento případ policie šetří asi dva roky a padlo v něm už pět obvinění.

I přesto ale Venturon loni v listopadu podal na Čepro žalobu, ve které žádal buď vydání tisíců tun nafty, nebo sumu asi 2,6 miliardy korun, a letos na jaře se mu spor podařilo vyhrát.

Čepro totiž ani neposlalo na soudní jednání svého zástupce, ani se proti verdiktu neodvolalo, protože o soudu údajně nikdo z vedení Čepra nevěděl.

Vyšetřování již prokázalo, že všechny soudní obsílky dorazily do Čepra, byly zapsány, ale pak zmizely. Kdo za jejich zmizením stojí, zjišťuje policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám