Hlavní obsah

Pošta začala s povinným testováním. Odhalila první nakažené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První den povinného testování pracovníků České pošty na koronavirus odhalil na jedné z poboček pět pozitivních případů. Plošné testování zaměstnanců pomocí antigenních testů nařídila vláda, velké firmy nad 250 zaměstnanců s ním začaly ve středu.

Česká pošta začala s plošným testováním zaměstnanců. Odhalila první nakažené Video: Novinky

 
Článek

Česká pošta je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, má 27 tisíc zaměstnanců. Testování odstartovala ve středu na pobočce v Jindřišské ulici v Praze - na odběry by mělo během dne dorazit kolem 340 pracovníků, kteří nepracují z domu. Do 15 hodin tam odhalili pět pozitivních případů.

Pokud se nákaza potvrdí, nebudou zdaleka první. V současnosti eviduje firma kolem 600 nakažených.

Havlíček: Státní zaměstnanci by se měli testovat od 10. března

Domácí

Pošta přiznává, že má problém s nedostatkem zaměstnanců, ale nejsou podle ní způsobené pouze covidem. „Další lidé jsou samozřejmě v karanténě nebo jsou například na ošetřovačce kvůli péči o své děti,“ vysvětlil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Všechny zaměstnance by měla pošta otestovat nejpozději do příštího pátku. „Celkem budeme mít po celé České republice desítky testovacích center, budou to zejména krajská města a naše největší provozovny, to znamená ty největší třídírny,“ uvedl Vitík.

Foto: Novinky

Česká pošta musí do příštího týdne otestovat všech 27 tisíc zaměstnanců.

Celé to funguje tak, že se zaměstnanci na testování nahlásí přes své vedoucí a podle daného času, který jim byl určený, přijdou do testovacího centra, kde jim odeberou vzorek. Výsledek se dozvědí během několika málo minut.

Testovat zaměstnance na koronavirus budou muset firmy povinně každý týden. „Já jsem to velmi kvitovala, že už to přišlo, protože si myslím, že je úplně v pořádku se opravdu jednou za týden přesvědčit, že je člověk zdravý. Já jsem zatím covid neprodělala, ale několik kolegů už ano,“ řekla Novinkám pracovnice přepážky pošty Ludmila Bubeníčková, která se v Jindřišské nechala otestovat jako jedna z prvních ve firmě.

Přehledně o testování ve firmách: kdo, čím, jak často

Koronavirus

Postup při odhalení pozitivního testu je stejný jako v případě testování na kterémkoliv odběrovém místě. Zaměstnanec to ohlásí svému vedoucímu a pak i svému praktickému lékaři, který ho pošle pro ověření na přesnější PCR test.

Po největších firmách nad 250 zaměstnanců začne platit povinnost otestovat své zaměstnance od pátku také pro střední firmy nad 50 pracovníků. Ty by měly první vlnu testování dokončit do 15. března.

Stát zvažuje, že by mohl povinně testovat od 10. března také státní zaměstnance.

Reklama

Výběr článků

Načítám