Hlavní obsah

Počet pojistných podvodů stoupl, loni převýšil miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalené pojistné podvody u největších pojišťoven loni přesáhly miliardu korun, proti předchozímu roku to byl mírný nárůst. Nejvíce se podvádělo v podnikatelském pojištění a pojištění vozidel, z hlediska regionů v Praze.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Generali Česká pojišťovna díky odhalení pojistných podvodů loni nevyplatila 532 milionů korun, v roce 2020 to bylo 500 milionů Kč, uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Nejvyšší finanční objemy podvodů se podle něj loni objevily u podnikatelského pojištění.

Podvody za víc než 155 milionů Kč byly odhaleny v Praze, nejvíce z celého Česka. O nekalé jednání vůči pojišťovně se lidé i podnikatelé pokoušejí bez ohledu na ekonomickou situaci země, dodal.

Allianz loni odhalila pojistné podvody za 367 milionů korun. Specialisté pojišťovny se zaměřili na 2522 případů, což bylo o 552 případů více než předloni.

Na závěr roku pojišťovny zveřejňují perličky z nehod svých klientů

Finance

V penězích částka překonala výsledek roku 2020 o deset milionů korun, řekla mluvčí pojišťovny Marie Petrovová. Nejčastěji šlo podle ní o majetkové a průmyslové škody, různé variace podvodů ve spojitosti s automobily a nechyběly ani škody na zdraví.

Kooperativa loni šetřila 809 podezřelých událostí, z toho se jí ve 220 případech podařilo prokázat podvodné jednání.

Uchráněná hodnota byla podle mluvčího Milana Káni 58 milionů Kč. V roce 2020 to bylo 772 šetřených a 277 prokázaných podvodů s hodnotou 124 milionů Kč.

„Nejvíce pojistných podvodů jsme odhalili u pojištění vozidel (41 procent), v pojištění majetku a odpovědnosti u soukromých osob (33 procent) a v cestovním pojištění (16 procent). Z hlediska krajů jsou nejhorší Praha, Středočeský a Ústecký kraj,” podotkl.

Záměrné navyšování škody

U pokusů o pojistný podvod se ocitá řada jinak bezúhonných občanů tím, že se pokouší záměrně navýšit škodu u skutečně vzniklé pojistné události, uvedl Petr Kafka z týmu vyšetřování pojistných podvodů.

Zarážející podle něj je to, že lidé takové jednání nepovažují za špatné a neuvědomují si, že se tím dopouští trestného činu.

V takových případech jde většinou spíše o nižší částky v řádu maximálně desetitisíců korun. „Z naší dlouholeté praxe víme, že pouze menšina pojistných podvodů je od začátku promyšleným činem,” poznamenal.

Chuť podvést pojišťovnu mají nejčastěji motoristé

Finance

Vyšetřovatele Allianz například zaujala pojistná událost, konkrétně pád televizoru na zem, který se podle vyjádření opraváře stal neopravitelným.

Vyšetřovatele případ zaujal proto, že pojištěný škodu podobného charakteru neuplatňoval poprvé. Nakonec se ukázalo, že fotografie i samotný televizor pochází z jiné pojistné události, která se stala na jiné adrese.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody, maximální je desetiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám