Hlavní obsah

Počet lidí bez práce se nemění, zůstal na 8,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet lidí bez práce v červnu klesl v porovnání s květnem o 4832 lidí. Míra nezaměstnanosti zůstala stejná na 8,6 procenta. Na úřadech práce je registrováno 489 744 lidí, kteří hledají zaměstnání. Čísla v úterý zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

Podle Pavla Sobíška z HVB Bank byť i malý pokles signalizuje, že ekonomika tvoří dlouhodobější a nikoliv jen sezónní místa. "Snížení počtu nezaměstnaných není v červnu běžnou záležitostí," řekl Sobíšek.

Nejvíce lidí si našlo práci na Jesenicku, Pelhřimovsku, naopak nejvíce nových nezaměstnaných přišlo na úřady práce na Ústecku, Domažlicku a Mělnicku.

Největší počet lidí bez práce je trvale na Mostecku (21,9 %) a Karvinsku (19 %). Nejméně v Praze a okolí a také v Českých Budějovicích.

Další pokles až ke konci roku

"V letních měsících bude příznivý vývoj nezaměstnanosti přerušen ukončením sezónních prací a příchodem čerstvých absolventů škol na trh práce. Pokud nicméně nezakolísá tempo růstu ekonomiky, mohl by počet nezaměstnaných klesnout během podzimu pod červnovou hodnotu," doplnil Sobíšek.

Podle Markéty Šichtařové ze společnost Next Finance není zlepšování situace na trhu práce výsledkem vládní politiky, ale rychlého růstu ekonomiky nad 4 procenta. V minulých letech podniky propouštěly, protože se zvyšovala produktivita práce. Nyní ekonomika roste tak, že aby podniky zvýšily produktivitu, musí najímat nové zaměstnance a nikoliv chtít větší výkon po těch stávajících.

"I v dalších letech se bude situace na trhu práce nadále zlepšovat," uvedla Šichtařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám