Hlavní obsah

Počet firem s vietnamským majitelem před spuštěním EET prudce vzrostl

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet českých firem, které mají vietnamského vlastníka, se v květnu meziročně zvýšil o 67 procent. V pomyslném žebříčku nejčastějších zahraničních majitelů tuzemských firem se Vietnam posunul z 29. místa na 21. Pravděpodobným důvodem je zavedení elektronické evidence tržeb (EET), uvedla v úterý poradenská společnost Bisnode.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nově založené firmy s vietnamskými majiteli

Článek

V uplynulých dvanácti měsících došlo k razantnímu nárůstu počtu českých firem, které jsou ovládány vietnamskými majiteli. V květnu 2016 mělo vietnamského vlastníka 584 subjektů, zatímco o rok později se jednalo o 979 firem. To je meziročně zvýšení o 395 společností, tedy o 67 procent.

Objem vietnamského kapitálu v základním jmění českých firem dosáhl 107,6 miliónu korun.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

„Detailnější analýza ukázala, že 66 procent nově založených firem podniká v oblasti velkoobchodu nebo maloobchodu a podnikatelské subjekty vznikaly hlavně v lednu a únoru letošního roku, tedy těsně před spuštěním druhé fáze EET k 1. březnu 2017,” uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

„Důvodem razantního nárůstu firem s vietnamským vlastníkem je podle ní zřejmě právě zavedení elektronické evidence tržeb.

„Toto hypotézu potvrzuje také fakt, že u 395 nově založených firem její majitel měl v 362 případech živnost se stejným předmětem podnikání a v 17 případech jinou právnickou osobu,” dodala. Data podle ní naznačují, že založení nové firmy mohlo být vedeno snahou zamaskovat před finančním úřadem skokový nárůst tržeb po zavedení EET.

Reklama

Výběr článků

Načítám