Hlavní obsah

Počet balíků v síti České pošty je před Vánocemi nižší než v minulých letech. Největší nápor mají letos za sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká pošta měla o víkendu ve své distribuční síti 420 tisíc balíků, což je zhruba 2,5krát více než v běžném období. Předvánoční nápor u nich vyvrcholil o víkendu. Novinářům to v úterý v hlavní třídírně v pražských Malešicích řekl generální ředitel Roman Knap.

Česká pošta hlásí, že předvánoční nápor balíků zvládá.Video: Novinky

 
Článek

„Tento víkend jsme měli téměř rekordní, přiblížili jsme se k hranici půl milionu balíků. Teď už do Štědrého dne očekáváme mírný, průběžný pokles zásilek, všechny extrémy už máme za sebou,“ řekl Knap. Nárůst spojený s Vánocemi přitom pociťovali už od října.

Za celý rok pošta očekává 54 milionů přepravených balíkových zásilek, což je zhruba o dva miliony méně než loni. Doručování v minulých letech ale ovlivnil covid, kvůli kterému si lidé posílali poštou více věcí.

Foto: Novinky

Hlavní třídírnou v pražských Malešicích projde až polovina zásilek

Setrvalý pokles naopak pošta zaznamenává u klasických psaní, které nahrazují elektronické formy komunikace. Roste ale doručování online pohlednic. „Lidé digitálně pošlou personifikovanou fotku, my ji vytiskneme a doručíme tím klasickým způsobem,“ vysvětlil Knap.

Známky, obálky, brambůrky a limonády. Pošta zkouší prodej občerstvení

Domácí

Pokleslo také množství zásilek ze zahraničí, zejména balíčků z e-shopů ze zemí mimo EU, jako jsou Čína či USA, ale i Velká Británie. Pro tyto země přestala platit výjimka z placení cla a DPH pro malé zásilky do hodnoty 22 eur.

Pošta letos nenajímala žádné brigádníky a předvánoční špičku podle Knapa zvládá s vlastními nebo agenturními zaměstnanci díky nastavení logistických procesů. Zhruba třetina až polovina všech zásilek projde hlavním uzlem v Praze-Malešicích.

Foto: Novinky

Zásilka podaná do 21. prosince by měla dorazit do Vánoc

„Stejně jako všichni doručovatelé a logistické firmy jsme letos zápasili s tím, že jsme po dlouhé době měli před Vánoci sníh a náledí, takže docházelo k nějakému zpoždění a komplikacím. Co se týká počtu reklamací, nevidíme nárůst, všechno je ve standardních kolejích a provoz zvládáme,“ zhodnotil ředitel.

Za rozhodný den pro doručení balíku do Vánoc pošta stanovila pro jeho podání středu 21. prosince. Někteří další dopravci garantují dodání pro zásilky podané do úterka 20. prosince.

Česká pošta vybírá nového šéfa. Přihlásil se i v létě odvolaný Knap

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám